Jaguar I-PACE - három kategóriában is az élen végzett a 2019-es World Car Awards szavazáson!

A tisztán elektromos üzemű Jaguar I-PACE a díj történetében először hármas győzelmet aratott a 2019-es Világ Év Autója szavazáson.

Jaguar I-Pace electric SUV sweeps awards at New York auto show
Alig néhány héttel azután, hogy a modell elnyerte az Év Európai Autója (European Car Of The Year) címet, az I-PACE újabb elismerést kapott a New York-i Autószalonon. A világ 24 országát képviselő 86 szakújságíróból álló zsűri döntése megerősítette, ez jelenleg a világ "legkívánatosabb" prémium-kategóriás elektromos járműve.

All-Electric Jaguar I-PACE | World Car of the Year 2019
A Jaguar tisztán elektromos, nagyteljesítményű szabadidőjárműve az első olyan modell a díj történetében, amely egyazon évben három kategóriában is nyerni tudott. A SUV nem csupán a nagyra becsült 2019-es Világ Év Autója (World Car Of The Year) valamint a Világ Év Dizájnja (World Car Design Of The Year) címeket nyerte el, de a Világ Év Zöld Autójának (World Green Car) is megválasztották. 2017-ben már hasonlóan nagy sikert ért el a Jaguár, abban az évben az F-PACE volt a Világ Év Autója (World Car Of The Year), valamint a Világ Év Dizájnja (World Car Design Of The Year).

- Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Jaguar I-PACE-t háromszor is a dobogó legfelső fokára szólították a World Car of the Year díjátadóján. Annak idején azzal a szándékkal fogtunk hozzá a modell fejlesztéséhez, hogy megvalósítsuk "Zéró célkitűzésünket": a zéró károsanyag-kibocsátást, a zéró balesetet és a zéró forgalmi dugókat. Az I-PACE ennek az ambiciózus célkitűzésnek az első állomása. Amikor megálmodtuk, az elektromos autók még rétegmodellnek számítottak. Ezért tiszta lappal indulva új mércét teremtettünk az iparág számára, megalkotva a világ legkiválóbb prémium elektromos járművét, egy hamisítatlan vezetési élményt nyújtó, vérbeli Jaguart. Azzal, hogy az I-PACE elnyerte a 2019-es Világ Év Autója, Világ Év Dizájnja és Világ Év Zöld Autója díjakat, márkánk első, tisztán elektromos üzemű járműve megérdemelten részesült a létező legmagasabb szintű elismerésben. Ezúton köszönöm az I-PACE megvalósításában szenvedéllyel közreműködő csapatnak, hogy ilyen kiváló modellt alkottak - mondta a díjak átvételekorProf. Dr. Ralf Speth, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója.

2019 World Car Awards: Winner Announcements at New York International Auto Show
Ian Callum, a Jaguar formatervezésért felelős igazgatója így értékelte a sikert: - A Jaguar formatervezőjének lenni alighanem a legjobb munkakör a világon. Őszintén mondhatom, egyetlen más projekt sem okozott nekem annyi örömöt, mint az I-PACE. Az elektromos járművek soha nem látott mértékű szabadságot adnak a dizájnereknek. Újragondolhatjuk az arányokat, a járművek profilját és helykihasználását – és munkatársaimmal teljes mértékben ki is aknáztuk ezeket a lehetőségeket. A 2019-es Világ Év Dizájnja cím, valamint a Világ Év Autója és a Világ Év Zöld Autója díjak elnyerése tisztelgés az egész csapat erőfeszítései előtt.

Az I-PACE lítium-ion akkumulátor-csomagjának kapacitása 90 kWh, amivel WLTP ciklus szerint akár 470 kilométert képes megtenni a villany-SUV. A lemerült akkumulátor 100 kW-os egyenáramú villámtöltővel mindössze 40 perc alatt 80%-os szintre tölthető. Ugyanez a töltöttségi szint háztartási fali konnektorról 7kW-os váltóárammal alig több mint 10 óra, egy éjszaka alatt elérhető.

A maximális hatótávolság elérése érdekében a hálózatra csatlakoztatott I-PACE akkumulátor előkondicionáló rendszere már indulás előtt automatikusan megnöveli (vagy csökkenti) az akkumulátor-csomagok hőmérsékletét.

Euro NCAP Crash Test of Jaguar I-PACE
Az I-PACE az Euro NCAP biztonsági vizsgálatán is maximális, ötcsillagos minősítést szerzett. A karosszéria-szerkezet által biztosított, kimagasló szintű utasvédelemhez olyan, a gyalogosokat és a forgalom egyéb résztvevőit védelmező technológiák társulnak, mint a felugró motorházfedél, vagy a gyalogos- és kerékpáros-felismerő funkcióval felvértezett önálló vészfékező rendszer.

A valamivel több mint egy évvel ezelőtt bemutatott I-PACE a mai napig 62 szakmai elismerésben részesült. Többek között elnyerte az Európai Év Autója díjat, a német, norvég és brit Év Autója díjakat, a BBC TopGear magazin Év Villanyautója díját, a Kínai Év Zöld Autója díjat, valamint az Autobest ECOBEST kitüntetését.

2019. március 31-ig a világ több mint 60 országában már több mint 11 000 darab I-PACE modellt szállítottak ki a vásárlóknak.