Idén már 5. alkalommal szurkolhatunk a magyaroknak a Hungarian Truck Fest-en!

Sportversenyek nézőjeként növekszik az önbizalmunk, javul a hangulatunk és megemelkedik az izgalmi szintünk – ezért szeretünk szurkolni!

Hangulatjelelntés: IV. Hungarian Truck Fest, 2018
- Nem tudunk ellenállni az izgalmaknak. Folyamatosan keressük azokat a helyzeteket, amelyekben átélhetjük az adrenalin okozta mámoros érzést, amellyel megnő az önbizalmunk és a kedvünk is jobb lesz, a versenyzés, valamint a szurkolás pedig az egyik legerősebb hangulatjavító tevékenység. Különösen igaz ez az autó- és motorsportra - véli Dr. Hevesi Krisztina sport- és szexuálpszichológus. Krisztával körbejártuk, miért szeretünk drukkolni a pálya mellett.

Dr. Hevesi Krisztina sport- és szexuálpszichológus
Az adrenalin okozta bizsergető, energiát adó, "mindenre képes vagyok" érzés mindenki számára ismert és vágyott állapot. A kockáztatásból fakadó, a rendkívüli teljesítmény elérését támogató, a hétköznapjainkon, a megszokott mozzanatainkon túlmutató izgalom egy igen fontos mozgatórugója az életünknek. Ezért keressük azokat a helyzeteket, amelyekben átélhetjük a mámoros pillanatokat, így a versengést is. Az élményt ugyanakkor nemcsak résztvevőként, de külső szemlélőként is megtapasztaljuk, hiszen nézőként, szurkolóként azonosulunk a szereplőkkel. Krisztina szerint különösen igaz ez az autó- és motorsportra, mivel a gép és az ember tökéletes harmóniája lenyűgöző teljesítményre képes, olyan felfoghatatlan sebességre, amibe mi is beleszédülünk, legyen szó kamionversenyről vagy rally-ról.

- Ez az az érzés, amit nem lehet megunni. A pillanatnyi figyelmetlenség, az elkalandozó figyelem súlyos következményekkel járhat, ezért teljes összhangra van szükség, hiszen a pilóta kezében van a végrehajtás, de a navigátor irányít. Tény azonban, hogy ez még inkább emeli a tétet, még inkább vonzóvá teszi a versenyzést a sportolók és a nézők számára egyaránt - állítja Őry Tamás, a FIA Kamion Európa-bajnokság és Fesztivál főszervezője, aki navigátorként is részt vesz rally-kon. Ő minden egyes versenyen átéli ezt az eufóriát.

Őry Tamás, a FIA Kamion Európa-bajnokság és Fesztivál főszervezője
Érdekes azonban, hogy más motiválja a férfit és más a nőt egy-egy összecsapás megtekintésére. A nőket az alfahím, a küzdeni tudó férfias erő csábítja a pálya közelébe, míg a férfiakat a teljesítmény, a lóerő. Azonosulnak a kedvenc versenyzőjükkel, akit csodálnak, közel érzik magukat hozzá, számos hasonlóságot, párhuzamot felfedezve a pilóta és saját maguk között. Egyben ez a gyermekkori álom továbbálmodása is, csak már nem a matchbox autók vagy a játék kamionok hozzák lázba őket, hanem a valódi sebesség, a hangok, a dübörgés, a porfelhő.

A szurkolás lélektana az azonosulás: együtt sírunk, nevetünk, győzünk kedvencünkkel - sikere esetén örömmámorban úszunk, elérzékenyülünk a meghatottságán. Amikor nyakába akasztják az érmet vagy átveszi a kupát, azt közös diadalként éljük meg, hisz kiszurkoltuk, és egyben jól is választottunk versenyzőt. De a psziché is hálás a küzdelemért: olimpiai versenyek és futballmérkőzések után készítettek felmérést a nemzet, illetve a csapat szurkolói körében, és az eredmény meglepően robosztus lett. A kedvenc versenyző vagy a csapat győzelme az első napokon intenzív, ám hosszabb távon is érzékelhető hangulatjavulást, illetve önbizalom-növekedést jelentett.

- Ugyanígy igaz lehet ez egy több állomásos Európa-bajnokságon is. A nemzetközi porondon való békés megmérettetés, továbbá az elért sikerek által egy nemzet hangulata, büszkesége emelhető. Számunkra is mindig motiváló és erőt adó érzés, amikor több hónapos versenyidőszak után végre hazai pályán szerepelhetünk - tette hozzá Őry.

Természetesen a versenyzőt is spannolja, ha hazai pályán indulhat, de a saját szurkolók jelenléte idegenbeli versenyeken is biztonságot, támaszt, bizalom-élményt ad. A jó szurkoló buzdít, bátorít, hazai környezetet teremt bárhol a világban. Megtámogatja a versenyző önbizalmát az "itt vagyunk veled" üzenete, hitet tolmácsol felé, és azt, hogy: szeretünk, szurkolunk, bízunk benned! "Küldjük az Erőt!"

Ezt a hangulatot élhetjük át az idén 5. alkalommal megrendezésre kerülő Kamion EB-n a Hungaroringen, 2019. június 22-én és 23-án Mogyoródon. - Minden egyes évben elönt minket az a kellemes bizsergés. Büszkék vagyunk rá, hogy a kamionsport legkiemelkedőbb nemzetközi versenysorozatának házigazdái lehetünk, és bár a tapasztalat ott van mögöttünk, mégis mindig izgulunk, ami a futamokon csak fokozódik, különösen, ha a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbira gondolunk. Ilyenkor érezhetően megnő a rezgésszint a pálya körül, ami elképesztő energiákat szabadít fel a nézőkben és a sportolókban egyaránt - ezekkel a szavakkal hívta meg az eseményre a sportág rajongóit a FIA Kamion Európa-bajnokság és Fesztivál főszervezője.

Hajrá magyarok, szurkoljunk együtt 2019. június 22-én és 23-án Mogyoródon!

Kiss Norbi Burnout 2018 Hungaroring ETRC Mercedes


Forrás: Vadász Alexa
Sans Cliché
- Ford CV Communications - jönnek a kommunikáló haszongépjárművek!
- 2020 Ford Ranger Thunder - a Mennydörgés 2020 nyarának végén várható!
- KIWANO KO1 Plus - a világ első 1000 W-os terep- és lépcsőjáró egykerekű elektromos rollere
- Ford Puma ST-Line X 1.0 EcoBoost mHEV 155 LE - ... ígéret, ha betartják, úgy jó!
- ©KODA OCTAVIA, SUPERB, KAROQ és KODIAQ - már négy modellsorozathoz választható összkerékhajtás
- Mazda - 100 éves az örökifjú R360 Coupe!
- BMW i Hydrogen NEXT - a 374 lóerős, X5 alapú üzemanyagcellás modell 2022-re várható
- 2021 Hyundai i20 - opciós 48V-os mild hybrid hajtáslánccal, már Lime Green kivitelben is!
- Red Dot Car Design díjat nyert az új Mazda CX-30 és az MX-30
- Ford Motor Company - igazi amerikai válasz a COVID-19 koronavírus pandémia kihívására