Fotók

KIA Sorento KIA Sorento
2006

KIA Sorento új külsõ

KIA Sorento 4,6 méter hosszú

KIA Sorento új hátsó lámpák

KIA Sorento új, projektoros fényszórók

KIA Sorento új kerékívek és új stílusú kerekek

KIA Sorento kétzónás légkondicionáló berendezés, egy fedélzeti számítógép és egy audio-egység, CD/MP3-lejátszóval

KIA Sorento elektronikusan kapcsolható összkerékhajtás, felezõ

KIA Sorento szürke vagy bézs színû kárpitozáson kívül barna, fekete kárpitozás

KIA Sorento a hátsó üléseket lehajtva 1960 literre bõvíthetõ

KIA Sorento teljesítménye 170 lóerõ, nyomatéka 343 Nm

KIA Sorento - nagyobb teljesítmény és kényelem


Forrás: KIA Motors
2006. október 12.

Két alapvetõ változtatás - erõsebb motor, új hajtáslánc és apró ráncfelvarrás - új külsõ és utastér a 2006-os KIA Sorento fõ vonzereje.
A négyhengeres, 2.5 literes CRDi dízelmotort elektromosan mûködtetett, változtatható geometriájú turbófeltöltõvel (VGT) szerelték fel. A motor maximális teljesítménye 170 lóerõ, nyomatéka 392 Nm.

Az elõzõ Sorento 2002 óta van a piacon, 2004-ben 33 000 darabot értékesítettek ebbõl a modellbõl.

Megújult külsõ

Az új, projektoros fényszórók, az új hátsó lámpák, az új kerékívek és az új stílusú kerekek, valamint az új elsõ, hátsó és oldalsó díszlécek teljesen új megjelenést kölcsönöznek a 4,6 méter hosszú jármûnek.

Euro4-komfort benzin- és dízelmotorok

A négyhengeres, 2.5 literes CRDi dízelmotor megnövelt teljesítményét és az Euro4 károsanyag-kibocsátási elvárásokat elektromos vezérlésû, változtatható geometriájú turbófeltöltõ (VGT) biztosítja.
A dízelmotor maximális teljesítménye 21%-kal (170 lóerõre), nyomatéka pedig 14%-kal (343 Nm-re) növekedett. Ezt a nyomatékot a motor 1300 és 4000 ford/perc között minden fordulatszámon leadja. A megnövekedett teljesítmény egyik eredménye, hogy 2,2 másodperccel rövidebb idõ - 12,4 másodperc - alatt gyorsul 0-ról 100 km/h sebességre. Fogyasztása szintén javult a 2002-es modellhez képest.

Az új Sorento új, 238 lóerõs 3.3 literes V6 benzinmotoros változatát decemberre igérik, ez 46 lóerõnyi teljesítménynövekedés a korábbi 3.5 literes benzinmotoréhoz képest és még a nyomaték is mutat némi mérsékelt növekedést. Ezzel a motorral a Sorento 100 km/h sebességre 9,8 másodperc alatt gyorsul. A dízelmotoros változathoz hasonlóan a benzinmotoros modell üzemanyag-fogyasztása is javult.

Új hajtáslánc, menettulajdonságok

A 2.5 literes CRDi-hez alapkivitelben ötfokozatú manuális váltó jár, de igény szerint automata sportváltóval is kapható.
A SUV kategóriában szokatlan módon az autót elektronikusan kapcsolható összkerékhajtással és felezõ fokozattal szállítják. Terepjáró képességeit gáztöltésû lengéscsillapítók javítják, amelyek sima utazást biztosítanak még a legdurvább terepen is. Az útviszonyokat az Aktív Nyomatékátviteli Rendszer felügyeli, automatikusan vált a két- és négykerékhajtás között, de manuálisan is kapcsolható az elektronikus osztómû. Finomítottak a lengéscsillapítók hangolásán és a tekercsrugók beállításán, így kényelmes az autó országúton is.

Megújult utastér és gazdagabb felszereltség

A korábbi modellhez képest a jármûhöz a szürke vagy bézs színû kárpitozáson kívül barna, fekete kárpitozást és erezett fa mintázatú díszlécekkel díszített belsõ burkolat is rendelhetõ.

Újszerû az áttervezett középsõ mûszercsoport és a középsõ padlókonzol, jobb minõségû anyagokból is készültek. A mûszercsoportban helyet kaphat egy kétzónás légkondicionáló berendezés, egy fedélzeti számítógép és egy audio-egység, CD/MP3-lejátszóval, a felszereltségtõl függõen.
Alaphelyzetben a csomagtér 900 literes, ha minden ülést használunk, a hátsó üléseket lehajtva 1960 literre bõvíthetõ.

Biztonság

Passzív biztonsági megoldás az acálvázas szerkezet, a széria elsõ és függönylégzsákok valamint az elsõ ülések övfeszítõi, de ütközéskor a fej és a nyak terhelését már aktív fejtámlák csökkentik.
A továbbfejlesztett Sorento a nagyobb teljesítményû fényszórók mellett elektronikus menetstabilizáló rendszert (ESP) és tolatóradart kapott, ezenkívül az elsõ ülésekre "aktív" fejtámaszt és biztonságiöv-elõfeszítõket is felszereltek.
Az ESP-t négycsatornás ABS és elektronikus fékerõelosztó (EBD) egészíti ki.
Az EuroNCAP a tesztek alapján a Sorentot négycsillagos biztonsági kategóriába sorolta.

Extrák

Magasságában állítható szervokormány, nyolc irányban állítható vezetõülés, ülésfûtés, fûthetõ külsõ tükrök, tempomat, kétzónás klíma, motoros tetõablak.


A márkával kapcsolatos cikkek:

KIA Sportage - szabadidõs eminens