III. Peugeot Drónfilm-fesztivál - amikor forgó szárnyakat kap a képzelet...

A Peugeot idén harmadik alkalommal rendezte meg drónfilm-fesztiválját. A győztes a 22 éves portugal Bernardo Bacalhaut lett.

A Peugeot Drónfilm-fesztivál mostanra a műfaj egyik legnagyobb és legfontosabb seregszemléjévé nőtte ki magát. A Peugeot, mint a világ legrégebben aktív autógyártója, 2016-ban döntött úgy, hogy felkarolja ezt a fiatal műfajt és olyan fórumot teremt a filmkészítők, alkotóművészek és másként gondolkodók számára, ahol megmutathatják, mire képesek, ha kreativitásuk megfelelő technológiai támogatást kap.

A 2018/19-es, harmadik fesztiválra harminc nemzet operatőrei, rendezői és független alkotói jelentkeztek, a több mint 800 pályamű elbírálása komoly kihívás elé állította a zsűrit:
Barbara Stelznert, a DJI Europe marketing és vállalati kommunikációs igazgatóját; Daniela Fette-Rakowskit, a díjátadónak otthont adó Jumeirah Frankfurt szálloda igazgatóját; Katja Riemann és Lisa Maria Potthoff színésznőket, Simon Schwarz, Matthias Brandt és August Zirner színművészeket, Stephan Wagner filmrendezőt, valamint Florian Festlt, a Focus Online főszerkesztőjét.

A filmesek négy kategóriában - tájkép, történet, sport és kísérleti - nevezhették be munkáikat; az egyetlen követelmény az volt, hogy a teljes alkotás legalább 50 (a történet kategóriában legalább 30) százalékban drónnal készített felvételeket tartalmazzon. A filmrendezőkből, színészekből és újságírókból, valamint a főtámogatók képviselőiből álló zsűri kategóriánként három-három filmet juttatott be a döntőbe, majd a drónhasználat mértékén és minőségén túl a filmek mondanivalóját és minőségét is értékelve 2019. november 9-én közülük választották ki a végső győztest: a portugál Bernardo Bacalhaut.

Bernardo Bacalhau
A 22 éves Bernardo Bacalhau informatikai mérnöknek tanul, szakterületei a játékfejlesztés és a mesterséges intelligencia. A filmezést eredetileg hobbinak tekintette, ám mostanra szinte teljesen kitölti az életét. Indiától Marokkóig számtalan mesés helyen járt, hogy sajátos látásmódjával új perspektívából mutassa be a világ csodáit. Győztes pályamunkája, a Calçada Portuguesa egyszerre mesél a címadó járdamozaikokról, ezekről a különleges, mészkőből és bazaltból készült alkotásokról és a világ egyik legkiválóbb BMX-kerékpárosának tartott francia Matthias Dandois akrobatikus képességeiről.

Calçada Portuguesa
Átvitt értelemben a film az ornamentikus macskakövezés több ezer éves múltra visszatekintő, ám mára kihalóban lévő mesterségét állítja párhuzamba a hivatásos extrém sportoló XXI. századi tevékenységével, a folytonosság és a változás egymástól elválaszthatatlan kettősségét ábrázolva.

Az első helyezett az elismerésen kívül értékes szakmai díjakban részesült. A Peugeot által felajánlott, 5000 eurós pénzjutalom mellett a fesztivál egyik főtámogatója, a DJI drónspecialista 2500 euró értékű felszerelést ajándékozott a győztesnek.

Peugeot Traveller
Ezeken túlmenően a Peugeot hat hetes időtartamra két Peugeot Traveller egyterűt bocsát az alkotó rendelkezésére, ezzel megteremtve egy nagyobb szabású filmes projekt feltételeit. Emellett mind a tizenkét döntős részt vehetett a DJI szakemberei és a zsűri tagjai által tartott intenzív, kétnapos kreatív tanfolyamon.

A Calçada Portuguesa méltó folytatása annak a kezdeményezésnek, amelyet 2016-ban indított útjára a Peugeot. A drónfilm-fesztivál első évében Oliver és Tabea Scholz kisfilmje, az Unendlich (Végtelenül) bizonyult a legjobb munkának.

Unendlich (Végtelenül)
2017-ben az a különleges 2D Run című alkotás vitte el a pálmát, amellyel a bolgár Marin Kafedjiiski ugyanabban az évben a New York-i drónfilm-fesztivál nagydíját is elnyerte.

2D RUN - MMP 3 Mixed Motion Project by Ilko Iliev and Marin Kafedjiiski - Drone Film Festival ANZ x SanDisk
A Peugeot nemcsak a fesztivál névadó támogatójaként kötődik a drónok világához. A vállalat kreatív kommunikációjában előszeretettel alkalmazza a többrotoros repülő szerkezeteket.

PEUGEOT 508 SW
Az új generációs 508 SW vezethetőségét és stabilitását egy példa nélküli kaszkadőrmutatvánnyal demonstrálták, amelyben egy kígyó mozgását utánozó dróncsoport által kirajzolt, folyamatos mozgásban lévő folyosón haladt végig a középkategóriás kombi.

NEW PEUGEOT 508 SW – The Snake
A Peugeot e-208 elektromos városi kisautó párizsi premierjén pedig világító drónok rajzoltak szöveges-képes animációt az éjszakai égboltra.

200 drones over Paris for the Peugeot 208 launch
PEUGEOT e-208
Forrás:
Mocsai Zoltán
PEUGEOT sajtókapcsolat