Toyota Camry - 43 métert repült a valóságos törésteszt előtt...

A Crystal autókereskedés körüli rézsű rámpaként lőtte ki a nagy sebességgel haladó Camry-t, egyenesen a parkolóba, ahol 12 autó felett repült keresztül, mielőtt landolt.

Már korábban felröppent a hír, hogy a Toyota előrehaladott kutatásokat folytat a repülő autók terén. A vállalat szabadalmaztatott egy "kettős üzemű" járművet, amelynek kerekei mozgatható karok végére vannak szerelve; a karok felemelhetők, a kerekek ilyenkor forgószárnyként működnek. Az autógyártó egy fejlesztő csapattal is együttműködik, támogatva egy szintén nem átlagos megjelenésű és funkcionalitású röpképes közúti jármű, a SkyDrive megvalósítását. A legoptimistább elképzelések szerint 2020 nyarán az olimpiai lángot Japánon végig kísérő, hidrogénhajtású Toyota Mirai modellekből álló flotta mellett ezek a repülő járművek is szerephez juthatnak az olimpiai játékokhoz kapcsolódó ünnepségeken. Akár az olimpiai fáklya meggyújtását is rájuk bízhatják.

Toyota Flying Car
Az a repülő Toyota azonban, amelyről a napokban számolt be az észak-amerikai sajtó, egyáltalán nem új fejlesztés, igaz, meglehetősen biztonságosnak bizonyult. Minden képzeletet felülmúló videót rögzítettek ugyanis egy floridai autókereskedés biztonsági kamerái december elején: egy alacsonyan repülő autó csapódott be az udvarra! Az új generációs Toyota Camry lesodródva az útról a levegőbe emelkedett, majd az autókereskedés udvarán landolt. A Camry vezetője gyakorlatilag karcolás nélkül úszta meg a kalandot. Ennyi röviden a nem mindennapi bulvárhír.

Toyota Flying Car
Wild Crash at Citrus County Car Dealership
Mint a Fox 13, majd később a Fox News is beszámolt róla, az történt ugyanis, hogy egy floridai autós rosszul lett és elvesztette uralmát az FL-55-ös gyorsforgalmi úton haladó járműve felett. A gépkocsi belefutott az utat szegélyező árokba, mintegy 150 méteren át haladt a rövid fűben, majd egy autókereskedés körüli rézsű rámpaként lőtte ki a nagy sebességgel haladó járművet, egyenesen az autókereskedés felé.

Florida State Road 55
A Camry a későbbi számítások szerint csaknem 43 métert repült és a csodával határos módon a balesetben nem sérült meg senki, pedig legalább egy tucatnyi ügyfél volt a kereskedésben. A Camry mintegy 12 autó felett repült el, szemtanúk szerint íve legmagasabb pontján több mint hat méter magasan szárnyalt - ezzel akár egy kaszkadőrshowban is felléphetett volna. Persze, amikor végül földet ért, alig néhány méterre egy rémült alkalmazottól, bepótolta az elmaradt pusztítást: előbb az autó orra szakadt le, majd a sedan miszlikbe tört egy parkoló autót, egy másodikat súrolt és 180 fokot megperdülve, hátsó részével egy harmadik autóba csapódva állt meg.

A sofőrnek többszörösen is hihetetlen szerencséje volt. Egyrészt, hogy az autókereskedés tervezője nem függőleges beton támfalat, hanem ferde rézsűt álmodott meg a parkoló szegélyeként. Másrészt, hogy a repülés végén a Camry az üres aszfalton landolt, nem pedig egy járműnek vagy az épületnek csapódott. Harmadrészt, hogy nem frontálisan, hanem jobb hátsó ajtajával csapódott neki egy parkoló terepjárónak. És végül, de utolsósorban hogy egy új Toyota Camryben ült...

A "repülő Toyota" az ultra szilárd Toyota New Global Architecture (TNGA) padlólemezre épült, egy legújabb Toyota modell volt, amely remekül szerepelt az észak-amerikai hatósági törésteszteken. Az autó az Országúti Biztonsági Biztosító Intézet, az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) vizsgálatán elnyerte a létező legmagasabb minősítést, a "Top Safety Pick+" besorolást. Kiválóan teljesített az ütközéses tesztek mindegyikén és bár ez ebben a helyzetben vajmi keveset számít, vezetőtámogató rendszerei, gyermek- és gyalogosvédelmi teljesítménye, illetve fejlett fényszórója is maximális minősítést kapott. A balesetben ennek ellenére súlyos sérüléseket szenvedhetett volna a sofőr, hiszen nem kötötte be a biztonsági övét, ám a Camry, saját maga teljes pusztulása árán így is megóvta az életét.

Toyota Camry passenger-side small overlap IIHS crash test