Peugeot e-208 - a Peugeot megtalálta a kimeríthetetlen energiaforrást?

Mi az, amiből a világ minden nagyvárosában több van, mint kellene, ráadásul soha nem fogunk kifogyni belőle? A válasz: a zaj.

A tartósan magas környezeti zaj ingerültséget, stresszt, alvászavart okozhat, rombolhatja a mentális egészséget, a jó közérzetet. A gyermekeknél a kognitív folyamatok, képességek hanyatlásához vezethet, amely ráadásul keringési és anyagcsere-zavarokat is okozhat. Európában évente több mint 16 ezren halnak meg zajszennyezés következtében, csaknem 32 millió felnőtt él folyamatos zajterhelés alatt, és 13 millióan nem tudnak rendesen aludni a folyamatos zaj miatt.

Mindez még inkább a villanyautók városi használata mellett szól, hiszen a tisztán elektromos hajtású járművek nem csupán helyi károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelnek, hanem rendkívül halkan is. Ha egy város járműállományát 100 százalékban villanyautókra cserélnénk, az észlelhető zajszint 30 százalékkal csökkenne. A hanghullámok terjedésük során rugalmasan összesűrítik a közeget, amiben terjednek, így helyzeti és mozgási energiával is rendelkeznek. Ezt az energiát sikerült munkára fognia a Peugeot-nak, még ha csak egy figyelemfelhívó reklámkampány idejére is.

Párizs legzajosabb pontján két különleges óriásplakátot állítottak fel, amelyeket a világon elsőként hangérzékelő szenzorokkal borítottak. A 30 mm átmérőjű piezoelektromos lapkák a hangnyomást elektromos energiává alakítják át. A több ezer szenzor elegendő áramot termel ahhoz, hogy segítségével tölteni lehessen a Peugeot e-208 akkumulátorát.

NEW PEUGEOT e-208 - RECYCLE THE NOISE, SILENCE THE CITY
- Fontosnak érezzük, hogy modellpalettánk villamosítása során új innovációs területeket feltérképezve a lehető legsokrétűbben járuljunk hozzá a világ jövőjének kialakításához. Egyelőre kísérleti technológiáról van szó, amely nem képes egymagában, hálózati támogatás nélkül teljesen feltölteni az akkumulátorokat, de nem is ez a fontos, hanem, hogy részesei lehetünk valami nagyon ígéretesnek – nyilatkozta Thierry Lonziano, a Peugeot globális marketing és kommunikációs igazgatója.

- A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a szenzorok hatásfokát megnövelve olyan áramerősséget érjünk el, ami kompatibilis a töltőpontokkal – vázolta a projekt szakmai feladatait Antoine Ughetto, a műszaki megvalósításért felelős stúdió, a MakeMePulse munkatársa.

A Peugeot Európában az elsők között kínált elektromos személyjárművet. Az 1995 és 2003 között forgalmazott 106 Electrique 95 km/óra végsebességre volt képes, nikkel-kadmium akkumulátorainak egy feltöltésével 100 kilométert lehetett megtenni.

Peugeot 106 électric
Utódja, a 2010-ben bevezetett iOn a világ első sorozatgyártású, nagy sebességre (130 km/óra) képes elektromos járműveként írta be magát az autóipar történetébe. A 3,4 méter hosszú, 63 lóerős jármű már modern lítium-ion akkucsomaggal rendelkezett, amely akár 160 kilométerre elegendő energiát tudott tárolni.

Peugeot iOn Electric Car
A Peugeot e-208 a márka új villamosítási programjának első, tisztán elektromos tagja. A modell villanymotorja 3 673 és 10 000/perc fordulatszám között adja le maximális, 136 lóerős teljesítményét, de 260 Nm-es legnagyobb forgatónyomatéka már 300/perc fordulatszámtól megjelenik. Az autó végsebessége 150 km/óra, álló helyzetből 8,1 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. 50 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorának teljes feltöltésével a WLTP norma szerint akár 340 kilométert képes megtenni.

2020 Peugeot e-208
A Peugeot 208 fejlesztése során a mérnökök úgy helyezték el az akkumulátorcsomagot a padlólemezen, hogy az elektromos e-208 csomagtartója és utastere pontosan ugyanakkora legyen, mint a belső égésű motorral szerelt modellváltozatoké.
- 2020 Ford Ranger Thunder - a Mennydörgés 2020 nyarának végén várható!
- KIWANO KO1 Plus - a világ első 1000 W-os terep- és lépcsőjáró egykerekű elektromos rollere
- Ford Puma ST-Line X 1.0 EcoBoost mHEV 155 LE - ... ígéret, ha betartják, úgy jó!
- ©KODA OCTAVIA, SUPERB, KAROQ és KODIAQ - már négy modellsorozathoz választható összkerékhajtás
- Mazda - 100 éves az örökifjú R360 Coupe!
- BMW i Hydrogen NEXT - a 374 lóerős, X5 alapú üzemanyagcellás modell 2022-re várható
- 2021 Hyundai i20 - opciós 48V-os mild hybrid hajtáslánccal, már Lime Green kivitelben is!
- Red Dot Car Design díjat nyert az új Mazda CX-30 és az MX-30
- Ford Motor Company - igazi amerikai válasz a COVID-19 koronavírus pandémia kihívására
- Peugeot 2008 SUV - az Oroszlánnak a COVID-19 vírus sem ellenfél!