A Jaguar 2021 márciusában ünnepli az emblematikus E-type 60. születésnapját

A jubileum alkalmából a Jaguar Classic hat limitált kiadású, egymáshoz illő, restaurált 3.8 literes E-type-párost készít, ez lesz az E-type 60 kollekció.

A E-type 60 Edition-párosokat a két legrégebbi és leghíresebb Jaguar E-type, a 9600 HP és a 77 RW alkotja. Ennek a két modellváltozatnak meghatározó szerep jutott az E-type 1961 márciusában, Genfben tartott bemutatóján.

Bemutatókörök a 77 RW és a 9600 HP Jaguar E-type-okkal, Genf, 1961.
A képen Jacques de Clippel belga Jaguar-importőrrel.
FORRÁS: ©JDHT
A 3.8 literes Opalescent Gunmetal Grey (opálfényű kékesszürke) fényezésű 9600 HP, fix tetős kupé volt a két E-type egyike, amelyet külön meghívottak előtt lelepleztek le a Parc des Eaux Vives-ben. Érdekesség, hogy Bob Berry PR-vezető néhány perccel a bemutatókörök előtt érkezett meg a helyszínre, miután a premier előtti éjjelen "padlógázzal" hajtott az autóval Coventryből Svájcba.

A 9600 HP, valamint a Jaguar alapítója, Sir William Lyons az E-type premierjén, Parc des Eaux Vives, Genf, 1961.
FORRÁS: ©JDHT
Mivel az E-type keltette lehengerlő benyomás hatására kimagaslóan magas érdeklődés mutatkozott a Berryvel tett próbautak iránt, a Jaguar legendás teszt- és fejlesztőmérnöke, Norman Dewis azt az utasítást kapta, hogy "minden mást félretéve" vezesse másnapra a 77 RW, British Racing Green színű 3.8 literes roadstert is Coventryből Genfbe.

A 77 RW Jaguar E-type próbaúton, a kormánynál Norman Dewis tesztsofőr és fejlesztőmérnök, Genf, 1961.
FORRÁS: ©JDHT
Mindkét autó részt vett a sajtónyilvánosság előtt tartott közúti teszteken, ahol bizonyították lenyűgöző teljesítményüket és 240 km/h-s végsebességüket, amelyben nem kis része volt a Malcolm Sayer aerodinamikai mérnök által fejlesztett szélcsatornában tökéletesített, sugárhajtású repülőgépek ihlette vonalvezetésnek.

A Jaguar alapítója, Sir William Lyons bemutatja a 9600 HP E-type-ot a sajtó meghívott képviselőinek a genfi Parc des Eaux Vives-ben, 1961-ben
FORRÁS: ©JDHT
A Jaguar warwickshire-i Classic Works műhelyének csapata által alkotott E-type 60 Edition járművek mindegyike az eredeti, hatvanas évekbeli, 3.8 literes E-type modellre épül majd, amely teljes körű restauráláson esik át a 60. évforduló alkalmából a hagyományok előtt tisztelgő, exkluzív műszaki leírások szerint.

Minden E-type 60 Collection-páros egy Flat Out Grey fényezésű 9600 HP kupéból és egy Drop Everything Green fényezésű 77 RW roadsterből áll. Kizárólag ezek az autók kapnak ilyen egyedi összetételű fényezést. Minden E-type 60 Edition-jármű hordozza a 60. jubileumra emlékeztető formaelemeket, amelyek a Jaguar formatervezési igazgatója, Julian Thomson közreműködésével készültek.

A mozgalmas hatvanas évek forradalmi korszellemével összhangban olyan hírességek voltak az E-type-tulajdonosok között, mint Steve McQueen, Brigitte Bardot, Frank Sinatra, George Harrison, Tony Curtis és Britt Ekland. Plasztikus formáinak szépsége, funkcionalitása és formatervezésre gyakorolt hatása révén az E-type volt a harmadik autó, amely 1996-ban bekerült a New York-i Modern Művészeti Múzeum (The Museum of Modern Art, MoMA) állandó formatervezési gyűjteményébe.

Jaguar E-Type, MoMA, NYC
A Jaguar Classic mindmáig világelső az eredeti E-type-alkatrészek szállításában és az E-type-tulajdonosoknak nyújtott szolgáltatásokban, legyen szó állapotfelmérésről és a korhűség megőrzése melletti fejlesztésekről, vagy akár szakavatottan kiválasztott példányok "Reborn" (Újjászületés) műszaki leírás szerinti restaurálásáról, az újszerű állapot aprólékos helyreállításával.

Jaguar Classic E-type 60