Moller M200X - repül az első ember alkotta csészealj!

Már szinte mindenünk van, amit a jövőkutatók hajdan megigértek.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Szupernagy és miniatűr számítógépek, mobilkommunikáció, robotkutya, már szinte mindenünk van, amit a jövőkutatók hajdan megigértek.. Csak egyvalamink nincs: repülő autónk. Vagyis eddig nem volt.

Dr. Paul Moller kanadai feltaláló júniusban bejelentette, hogy cége, a Moller International elindította az M200G Volantor gyártását. Ez egy olyan csészealj alakú jármű, amely képes akár 80 km/órás sebességgel körülbelül három méter magasan biztonságosan repülni. Moller szerint ez a magasság bőven elég ahhoz is, hogy sziklák, mocsarak, vagy akár a vízfelszín fölött közlekedjenek vele.

A cég szerint a jármű vezetéséhez nem szükséges különleges kiképzés, de a kétszemélyes változat alkalmas arra, hogy a vevő először egy oktatóval repüljön. Az ára sem csillagászati, az egyszemélyes jelenleg 90 000 dollárba kerül, de az eladott darabszám arányában ez az ár még jelentősen csökkenni fog. Növelheti a vevők érdeklődését, hogy Amerikában nem szükséges a használatához repülőhatósági engedély. Távirányítással, azaz vezető (pilóta) nélkül is működik!

Moller, aki évtizedekig dolgozott a most elkészült repülő autó tervein, cége és az M200x ismertségét az internetnek köszönheti. Ezekben a napokban került fel a sajtóbemutatón készült felvétel a videogyüjtő oldalakra és rögtön nézettségi csúcsot döntött. A videon jól látszanak a változtatható állású rotorok, amelyek függölegesen és vízszintesen mozgatják a szerkezetet. Látszik egy darura szerelt kötél is, de ez a repülés alatt mindvégig laza marad és mindössze biztosítókötélként szolgál. A bemutatót több, mint kétszáz próbarepülés előzte meg, vezetővel és anélkül.

A csészealj alakú "varázsszőnyeg" nem az első űrjárműve a cégnek, korábban már bemutatták a hasonlóan futurisztikus M400 Skycar-t.