Ford F-150 Lightning - Platinum, Lariat és XLT kivitelben készül a villanymotoros pickup legenda

Lenyűgöző elektromos teljesítmény, még több konnektivítás, remek vezetési élmény. Kőkemény. 2022 Ford F-150 Lightning.

Az F-150 Amerika 44 éve a legnagyobb darabszámban értékesített pickupja. Az F-sorozat most olyan jövőt kínál, ami a "gas" leghűségesebb híveit is felvillanyozza: 2022-ben érkezik az elektromos hajtás minden előnyével felvértezett, még több konnektivítást kínáló F-150 Lightning. Az autó igazi mobil erőmű, teljesítménye 563 lóerő, maximális forgatónyomatéka 1051 Nm. Nemcsak lenyűgöző vezetési élményt nyújt, de szükség esetén még egy családi házat is képes ellátni árammal.

2022 Ford F-150 Lightning
Az elektromos változat vásárlóinak nem kell kompromisszumot kötniük, mert az F-150 Lightning kabinja és platója pontosan ugyanakkora, mint a benzinmotoros kivitelé, így az autóhoz gond nélkül felhasználható a kínálatban eddig is szereplő több ezer kiegészítő. A Interior Work Surface segítségével még könnyebben és eredményesebben lehet dolgozni, a Max Recline Seats ülések támlái pedig majdnem 180 fokban hátrahajthatók, hogy az autó utasai jól kipihenhessék magukat. A funkcionális tervezésnek köszönhetően a továbbfejlesztett, 360 fokos Zone Lighting ugyanúgy fénybe boríthat egy-egy kijelölt területet, mint a jármű teljes környezetét.

Fejlett technológiák: utazás a jövőbe
Az F-150 Lightning olyan hálózatba kapcsolt, intelligens funkciókat kínál, amelyek az idők során még tökéletesebbek lesznek a vezeték nélküli szoftverfrissítéssel (Ford Power-Up over-the-air software updates). A FordPass alkalmazás megtalálja a töltőállomásokat és lehetővé teszi az autó távolról történő kezelését. A már létező Ford Co-Pilot360™ technológia részeként a BlueCruise funkció lehetővé teszi a kézhasználat nélküli vezetést az USA-ban és Kanadában több mint 160 000 kilométernyi, erre kijelölt többsávos közúton és a jövőben még több ilyen, Hands-Free Blue Zones-al bővül majd ez az úthálózat.

Opcióként rendelhető az Onboard Scales rendszer is, ami a jármű saját érzékelőivel méri a rakomány súlyát és megmondja a felhasználónak, mennyit pakolhat még a platóra. Mivel a szállított teher tömege a hatótávolságot is befolyásolja, a tervezők összekötötték az Onboard Scales-t az Intelligent Range-el, így az autós mindig pontosan tudja, milyen messzire juthat el az adott feltöltéssel. Az F-150 Lightning modellben mutatkozik be a Pro Trailer Hitch Assist is, ami automatikusan kontrollálja a kormány-, fék és gázparancsokat, hogy a vonatatás még egyszerűbb feladatot jelentsen.

A Pro Power Onboard áramot szolgáltat a külső munkaterületeken vagy kempingezés közben. A Ford Intelligent Backup Power segítségével a pickup praktikus otthoni áramforrássá válhat. 9,6 kW-os kapacitásával a Backup Power egy esetleges áramszünet esetén energiával láthatja el a családi ház világítását, kiegészítő elektromos berendezéseit, riasztórendszerét és sok más egyebet. A 80 A-es Ford Charge Station Pro töltő és az otthoni vezérlőrendszer segítségével, aminek a telepítésében a Ford is besegít, az F-150 Lightning önműködően rákapcsolódik a ház elektromos rendszerére, majd ha az áramellátás helyreállt, a pickup automatikusan visszakapcsol az akkumulátor töltésére. Átlagosan napi 30 kWh fogyasztással számolva az F-150 Lightning nagyobb kapacitású akkumulátora három napon át képes árammal ellátni egy családi házat, vagy akár tíz napig is, ha a házban csak az igazán szükséges berendezéseket használják.

A jelenleg még csak tervezési fázisban létező Ford Intelligent Power segítségével a pickup áramforrásként használható a magasabb tarifájú csúcsidőszakokban, az olcsóbb éjszakai áramról pedig újra feltölthető az akkumulátora, hogy az autó reggel útra készen álljon. A tulajdonos ezzel spórolhat a villanyszámlán, ugyanakkor az elektromos hálózat terhelése is csökkenthető a csúcsidőszakban.

A Ford az F-150 Lightning-hoz két akkumulátor-opciót kínál, egy normál hatótávolságú akkumulátort, ez teljesen feltöltve az amerikai Environmental Protection Agency (EPA) becslése alapján 370 kilométerre elegendő, illetve egy nagyobb kapacitású akkut, amivel 480 kilométert lehet autózni.

A tisztán elektromos hajtású platós alapáron 4x4-es hajtása két villanymotorral működik, az első és hátsó kerekeket hajtó motorok garantálják, hogy az F-150 Lightning még a legdurvább terepeken is kitartást és megbízhatóságot kínál, azaz hozza a Built Ford Tough élményét vezetés közben. A 4x4-es rendszernek négy választható üzemmódja van, Normal, Sport, Off Road és Tow/Haul. Az akkumulátor épségét kemény alsó védőburkolat biztosítja, az alsó fém védőelemek pedig az akkut és a villanymotorokat védik terepezés közben. Maga az akkumulátor vízálló borítást kapott, amit ütéselnyelő elemek vesznek körbe.

A nagy szilárdságú, katonai minőségű alumíniumból készült felépítmény mellett új, független hátsó felfüggesztés javítja a menetkomfortot, a vadonatúj alváz pedig az F-150 történetének eddigi legkeményebb acéljából készült, így az autó teherbírása meghaladja a 900 kilogrammot, nagyobb kapacitású akkumulátorral és a Max Trailer Tow csomaggal az XLT és Lariat kiviteleknél a vontatóképessége 4,5 tonna.

2022 Ford F-150 Lightning
Az F-150 Lightning egyben a Ford eddigi legintelligensebb és leginnovatívabb platós haszonjárműve is. Az elektromos hajtás okán a vonóerő már elinduláskor azonnal rendelkezésre áll. Intelligens vontatási funkciók, folyamatos szoftverfrissítések, a pickup-piac eddigi legnagyobb digitális kijelzője segíti a vezetőt, a "motortérben" pedig, ahol eddig a belsőégésű duruzsolt, bőségesen elférnek a poggyász mellett a szerszámos táskák. A "motorháztető" motorosan nyitható-zárható, ebben a raktérben 400 liternyi vagy 180 kilogramm súlyú poggyász fér el, ami megfelel két kézipoggyász és egy nagyobb bőrönd, vagy két golftáska méretének.

2022 Ford F-150 Lightning
- Az F-150 Lightning színre lépése mind a Ford, mind az amerikai autóipar számára meghatározó mérföldkő azon az úton, ami egy nulla károsanyag-kibocsátású, digitálisan összekapcsolt jövőbe vezet. Az F-sorozat már 44 éve Amerika legnépszerűbb pickupja; országszerte ismert, megbízható segítőtárs a munkában és egész generációk szemében igazi legenda. Ezt az autót forradalmasítottuk most az új nemzedéknek - nyilatkozta Bill Ford, a Ford Motor Company vezérigazgatója (executive chair, Ford Motor Company).

- Nem az volt a célunk, hogy egy szűk vásárlórétegnek készítsünk elektromos pickupot; a Ford olyan járművet akart építeni, ami hétköznapi emberek valós problémáira kínál megoldást. Az F-150 Lightning mindent megad, amit az elektromos járművekkel kapcsolatban ígértünk, sőt még a Built Ford Tough-ot is - fogalmazott Kumar Galhotra, a Ford Motor Company amerikai és nemzetközi piacokért felelős csoportjának elnöke (Ford president, Americas and International Markets Group, Ford Motor Company).

Korábban az F-sorozatban mutatkozott be a Phone As A Key funkció is, amivel az autós zárhatja, nyithatja és beindíthatja pickupját anélkül, hogy elővenné zsebéből a telefonját, vagy a távirányítós kulcsot használná.

Az F-150 Lightning modell Lariat és Platinum kiviteleiben mutatkozik be a SYNC® 4A rendszer is; ez egy jól átgondolt, modern interfész 15,5 colos érintőképernyővel, kifejezetten a vezető szokásaihoz igazítva. A SYNC 4A a természetes beszédvezérlésű, felhőalapú navigáció mellett vezeték nélküli csatlakozást kínál a felhasználó kedvenc szolgáltatásaihoz, az Apple CarPlay, Android Auto, integrált Amazon Alexa és SYNC AppLink alkalmazásokhoz.

A Ford alapfelszerelésként 80 A-es töltőt ad az autóhoz, így megfelelő hálózat esetén otthon is könnyen feltölthető a nagyobb kapacitású akkumulátor is. A berendezéssel óránként 48 kilométerre elegendő áram tölthető az F-150 Lightning akkumulátorába, a nagyobb kapacitású akkuval felszerelt modell körülbelül 8 óra alatt tölthető fel 15-ról 100 százalékra. Egy 150 kW-os egyenáramú gyorstöltővel a hosszabb hatótávolságú F-150 Lightning 10 perc alatt 87 kilométerre elegendő árammal tölthető fel és 41 percbe telik 15-ről 80 százalékra tölteni az akkut.

THE TRUCK OF THE FUTURE IS HERE: ALL-ELECTRIC FORD F-150 LIGHTNING

All-Electric Power to Wow, More Connected Technology, Elevated Drive Experience and Built Ford Tough Capability

Super Powers Only Electric Can Deliver
F-Series, America’s best-selling truck for 44 years, charges into the future with the F-150 Lightning, elevated by all the advantages of electrification and packed with connected technology. F-150 Lightning is a powerhouse that delivers a targeted 563 horsepower and 775 lb.-ft. of torque – the most torque of any F-150 ever – an exhilarating drive, a high-tech frunk, and the ability to power your home if needed.

Advanced Tech Now – to Guide You into the Future
F-150 Lightning offers an ingenious array of connected, intelligent features that improve over time via over-the-air software updates; FordPass app provides seamless access to charging stations and remote vehicle controls; available BlueCruise offers true hands-free driving on the highway, while enhanced Pro Power Onboard powers job sites or campsites.

No Question: Built Ford Tough Comes Standard
Powered by dual in-board motors and with standard 4x4, F-150 Lightning can take on rough terrain with Built Ford Tough durability and capability. Along with a high-strength, military-grade aluminum alloy body, a new independent rear suspension delivers improved ride comfort, while an all-new frame uses the strongest steel ever put in an F-150 frame and supports a maximum 2,000-pound payload and up to 10,000-pound towing capacity.

DEARBORN, Mich., May 19, 2021 – The truck of the future is here. The F-150 Lightning is the smartest, most innovative truck Ford has ever built. From near instant torque to intelligent towing, seamless connectivity to software updates, plus power for your home, a power frunk and a digital screen that’s larger than any currently offered on a full-size truck – F-150 Lightning is a driving and ownership experience unlike any other.

F-150 Lightning will roll off the line next year at a new high-tech factory using sustainable manufacturing practices at Ford’s storied Rouge complex in Dearborn just outside Detroit.

"For both Ford and the American auto industry, F-150 Lightning represents a defining moment as we progress toward a zero-emissions, digitally connected future," said Bill Ford, executive chair, Ford Motor Company. "F-Series is America’s best-selling truck for 44 years, the backbone of work across the country, and a trusted icon for generations of customers. Now we are revolutionizing it for a new generation."

F-150 Lightning is a pillar of the company’s more than $22 billion global electric vehicle plan to lead electrification in areas of strength. Ford is starting with zero-emissions versions of its most popular and best-loved franchises – Mustang, Transit and F-150 – with much more to come in the years ahead.

Wickedly quick off the mark, quiet and smooth, F-150 Lightning delivers a new experience for truck owners at a starting price on par with today’s similarly configured F-150 trucks. The electric platform unlocks new capabilities as well – such as enough energy to power an entire home and a massive lockable frunk with power and charging capabilities to spare. Ford will deploy standard over-the-air software updates – called Ford Power-Up – to improve the technology experience, add new features and fix issues without trips to the dealership.

All this and more is backed by proven Built Ford Tough F-Series durability and capability and the largest public charging network in North America. The commercial-oriented entry model starts at $39,974 MSRP before any federal or state tax credits, while the mid-series XLT model starts at $52,974 MSRP, offering additional comfort and technology.

"The F-150 Lightning is a massive moment for our Ford team. America’s No. 1 auto brand is going zero emissions with America’s favorite vehicle. It’s quicker than a Raptor, with standard 4x4 and independent rear suspension; a power frunk, enough juice to run your house for three days or power an awesome tailgate; and it will forever improve with over-the-air updates," said Ford President and CEO Jim Farley. "It will be built at the Rouge factory, where Henry Ford changed the world and my grandfather punched in every day. F-150 Lightning represents all that our country can do when we push for progress."

F-150 Lightning targets 563 horsepower, 775 lb.-ft. of near instantaneous torque – more than any F-150 ever – and a 0-60 mph time in the mid-4-second range when equipped with an extended-range battery, based on typical industry methodology. F-150 Lightning targets a maximum 2,000 pounds of payload in the standard-range model with 18-inch wheels, and a maximum 10,000 pounds of available towing capacity on XLT and Lariat trucks with the extended-range battery and Max Trailer Tow Package. The low center of gravity brings even more confident handling whether traveling along rain-slicked roads or through sand.

"We’re not here to make an electric truck for the few – Ford is committed to building one that solves real problems for real people,” said Kumar Galhotra, Ford president, Americas and International Markets Group, Ford Motor Company. “F-150 Lightning delivers everything we’ve said electric vehicles can offer, plus the capability expected from a Built Ford Tough truck – not just near instant torque but powerful towing and hauling customers can depend on."

Smart, Connected – And Better Over Time

Packed with intelligent features, F-150 Lightning epitomizes how Ford combines advanced digital technologies with proven engineering know-how to create a truck that’s even smarter and more productive. As part of available Ford Co-Pilot360™ technology, BlueCruise allows for true hands-free driving on more than 100,000 miles of pre-qualified divided highways in the U.S. and Canada – with more Hands-Free Blue Zones to come in the future.

Another example is available Onboard Scales, which uses the truck’s sensors to estimate payload and tell customers how much they’re hauling. And since payload can impact range, Onboard Scales is integrated with Intelligent Range to help ensure F-150 Lightning gives an accurate estimate of how far you can go. F-150 Lightning debuts available Pro Trailer Hitch Assist, which automatically controls steering, throttle and brake inputs to make hitching trailers even easier.

Also making its F-Series debut on select vehicles is available Phone As A Key. When activated, this allows customers to lock, unlock and start their truck without taking their phone out of their pocket or using a key fob.

All these features and more can get even better over time with Ford Power-Up software updates. These can help improve the performance of F-150 Lightning, deliver quality upgrades, update existing features and add all-new functions and capabilities. The majority of updates will be completed in under two minutes and whenever the customer chooses.

Advanced Digital Experience

Making its truck debut on F-150 Lightning in the Lariat and Platinum series is SYNC® 4A – a sleek, modern interface supported by a 15.5-inch touch screen and designed to adapt to driver behavior. SYNC 4A employs natural voice control, cloud-connected navigation and wireless access to your favorite services: Apple CarPlay, Android Auto, integrated Amazon Alexa and SYNC AppLink apps.

Elevating the digital experience even further is the 12-inch instrument cluster, featuring a customizable interface that instills confidence by naturally surfacing key information. Animated graphics smoothly relay how the vehicle is performing in hands-free highway driving mode or how well you’re bringing power back to your vehicle through regenerative braking, seamlessly providing relevant information as needed.

"It really is the smartest F-150 we’ve ever made," said Darren Palmer, general manager, Battery Electric Vehicles, Ford Motor Company. "F-150 Lightning offers an immersive touch screen, giving our customers all the info they want in an instant – a real-time view of where they’re going, what they’re hauling or how much real-world range they’ve got banked. And with Ford Power-Up software updates, the experience is only going to get better."

Revolutionary Power At Home

Debuting on F-150 Lightning is available Ford Intelligent Backup Power, turning your truck into the ultimate power source for your home. With the ability to offload 9.6 kilowatts of power, Ford Intelligent Backup Power keeps the lights on during an outage while providing security by powering home appliances, security systems and more.

"Whether sheltering during a storm or trying to stay safe in a heat wave, customers can now use their truck to give themselves power when they need it most," said Ryan O’Gorman, electric vehicle manager, Strategic Partnerships. "F-150 Lightning is built for seamless transitions between charging your vehicle and powering your house when needed – and Ford is the first in the U.S. to offer this capability on an electric truck."

With Ford Intelligent Backup Power, enabled by the available 80-amp Ford Charge Station Pro and home management system Ford can help install, F-150 Lightning automatically kicks in to power your house. Once power is restored, the truck automatically reverts to charging its battery. Based on an average 30kWh of use per day, F-150 Lightning with extended-range battery provides full-home power for up to three days, or as long as 10 days if power is rationed, with results varying based on energy usage.

In the future, Ford will introduce Ford Intelligent Power, which can use the truck to power homes during high-cost, peak-energy hours while taking advantage of low-cost overnight rates to charge the vehicle in time for your morning drive. This can help save money on electricity that powers your vehicle and home while also taking pressure off the grid in peak usage times.

Ford is also teaming up with the nation's leading solar company, Sunrun, to facilitate easy installation of the 80-amp Ford Charge Station Pro and home integration system. Through this collaboration, customers will also have the opportunity to install solar energy on their home, enabling them to power their household with clean, affordable energy and charge their F-150 Lightning with the power of the sun.

Stay Plugged in on the Road

Power capability is not limited to the home, either. With enhanced Pro Power Onboard, customers can take advantage of built-in electrical outlets to directly power a variety of tools, electronics and appliances away from home. Standard on base trims is 2.4 kilowatts of power with the option for more, while Lariat and Platinum series come standard with 9.6 kilowatts of power – a combination of up to 2.4 kilowatts available through the frunk and up to 7.2 kilowatts through outlets in the cab and bed.

Smart features make power management easier than ever. Customers receive a FordPass notification if their truck’s battery falls below one-third of its total range, and they can even set the truck to stop using Pro Power Onboard if the battery level approaches the distance to the nearest charging station.

All these capabilities are possible thanks to the truck’s powerful next-generation lithium-ion battery. F-150 Lightning offers two options: a standard-range battery targeting 230 miles of EPA-estimated range and an extended-range battery targeting 300 miles of EPA-estimated range.

Front-Loaded

Under the hood is a versatile, high-tech mega power frunk offering dedicated storage space that’s secure, lockable and easily accessible by a powered open and close system. This spacious area targets 400 liters of volume and 400 pounds of payload – enough to stow two carry-on bags and one checked bag, or two sets of golf clubs.

Cleverly designed with bumper-height clearance, this water-resistant space comes equipped with four electrical outlets, two USB chargers and a drainable floor that can double as a food and beverage container. It can easily power a mobile work site or an epic tailgate. With 2.4 kilowatts of power, there’s enough capability to plug in power tools, TVs, laptops, speakers, crockpots and more.

"The words ‘front trunk’ don’t even begin to describe all the innovation and capability Ford packed into this high-powered space,” said Nancy Reppenhagen, supervisor, Global Feature Process. “It will have customers rethinking what their truck is capable of – and enable the kinds of experiences they never would have thought possible before."

Built Ford Tough Comes Standard

F-150 Lightning goes through the same tortuous Built Ford Tough testing as all F-Series trucks. The military-grade aluminum alloy body and upgraded frame support the advanced battery, while the first F-Series independent rear suspension and low center of gravity help improve isolation from the road, provide a more stable ride and reduce steering roll – while maintaining the durability and reliability expected from F-150.

"Whether they’re hauling a bed full of firewood through snow or towing a trailer on a road trip, customers need to be able to rely on their truck’s performance," said Linda Zhang, chief engineer, F-150 Lightning. "This all-electric truck has been engineered with dual in-board motors, which means it can take on rough terrain. Our team of engineers has run the same arduous test regimen our F-150 customers have learned to expect from Ford."

F-150 Lightning boasts excellent off-road performance, with a 4x4 system featuring four selectable drive modes: Normal, Sport, Off Road and Tow/Haul. Rugged underbody protection keeps the battery safe, with metal skid plates shielding both the battery and inboard motors from tough terrain. The battery itself is secured inside waterproof casing surrounded by crash-absorption protection and has been tested at temperatures as extreme as minus 40 degrees Fahrenheit to ensure Lightning can perform when needed most.

Rigorous endurance testing included running the truck through Iowa Hill, Calif., where it towed massive trailers for long durations up and down steep inclines. As a result, F-150 Lightning sports a state-of-the-art liquid cooling system and powertrain layout that expertly manages heat distribution across the vehicle. Improved cooling systems and components ensure the truck can thrive even in the toughest driving ordeals.

Going Electric, Made Easy

Ford has your back when it comes to charging. Ford is the only automaker to offer an 80-amp charge station as standard equipment, helping customers easily charge an extended-range truck at home. This system takes advantage of the only dual onboard charging system on an electric truck in the industry for even faster home charging. With this, F-150 Lightning adds an average range of 30 miles per charging hour, fully charging an extended-range truck from 15% to 100% percent in about eight hours.

On the road, customers have seamless access to North America’s largest public charging network through FordPass, with more than 63,000 charging plugs and growing across the U.S. On a 150-kilowatt DC fast charger, extended-range F-150 Lightning is targeted to get up to 54 miles of range in 10 minutes and charge from 15% to 80% percent in about 41 minutes.

F-150 Lightning takes the guesswork out of when and where to re-charge with FordPass Power My Trip, which identifies charging routes before even starting your journey. In the truck, Intelligent Range accurately calculates range while factoring in weather, traffic, payload, towing weights and more. Cloud-connected navigation on SYNC 4 also identifies public charging locations and prompts owners to charge at convenient points on each drive.

Distinctive, High-Tech Design

F-150 Lightning is undeniably an F-Series truck. Building on the strength of the existing F-150 design DNA, Ford created a truck that epitomizes the toughness people love while adding a distinctly modern, high-tech flair. Key elements include available signature LED lightbars that run across the front and rear, plus three new grille designs that bring a bold new look to a familiar face while maintaining Built Ford Tough authenticity.

F-150 Lightning is the most aerodynamic F-150 ever9, with improvements like newly shaped running boards, a sculpted hood to reduce drag, and grilles that replace air intake holes with a smoother, textured surface. Even more functional design delivers available enhanced 360-degree Zone Lighting, which can light up a specific zone or the entire area around the vehicle.

And F-150 Lightning makes no compromises on space, maintaining the same cab and bed dimensions as its gas counterpart, so it remains capable of accommodating thousands of accessories already available. The available fold-out Interior Work Surface makes working inside the vehicle even easier and more productive, while available Max Recline Seats offer nearly 180 degrees of recline to help customers recharge as needed.

Proudly assembled in America, F-150 Lightning will make use of the new, state-of-the-art Rouge Electric Vehicle Center – which will also be a zero-waste-to-landfill site. Ford is investing $700 million into the historic Rouge Complex, adding 500 new jobs and employing advanced sustainable manufacturing technology to build the truck as part of its commitment to becoming carbon neutral by 2050.

Arriving in spring 2022, F-150 Lightning will be available in four series and two battery options at more than 2,300 EV-certified Ford dealers across the country, with the option for fleet customers to access Ford’s complete ecosystem of connected data and telematics services via Ford Commercial Solutions.

#Ford #F_150 #Lightning #Platinum #Lariat #XLT #Interior_Work_Surface #Max_Recline_Seats #FordPass #BlueCruise #Onboard_Scales #OffRoad #4x4 #Trailer #Assist #Power #Intelligent #ChargeStation #EPA #Bill_Ford #Kumar_Galhotra

Learn more about the Ford F-150 Lightning in our Lightning Lowdown video series:

The All-Electric F-150 Lightning: Turning Electric Into Lightning | Ford

F-150 Lightning: At the Work Site | F-150 | Ford

F-150 Lightning: BlueCruise | F-150 | Ford

F-150 Lightning: Ford Intelligent Backup Power | F-150 | Ford

F-150 Lightning: Charging on the Go | F-150 | Ford

F-150 Lightning: An Electric Lifestyle | F-150 | Ford

F-150 Lightning: Weekend Road Trip | F-150 | Ford

F-150 Lightning Lowdown: The Truck of the Future Is Here | Ford