Kényszerleszállás a 405-ös úton

405: a Film. Történet a rosszfiúról, aki rosszkor volt rossz helyen.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A 405-ös freeway Los Angeles legforgalmasabb országútja. Ezen az úton készülődik kényszerleszálláshoz egy DC-10-es repülőgép. Az utat egyik irányban két mérföld hosszan már lezárták a rendőrök, de egy Jeep Grand Cherokee fiatal vezetőjével a pályán marad... Ráadásul kiderül, hogy az úton nincs is egyedül!

A 405 című filmet két amerikai rövidfilmes készítette, két hónap alatt, kizárólag saját PC-vel és szoftverrel. A bámulatos effektekkel megspékelt videot 2000 június 9-én először 60 barátjuknak küldték el e-mailen, akik szintén továbbküldték. A film úgy terjedt, mint a vírus. Az első négy nap alatt 9 000-szer töltötték le a 405 honlapjáról, de még június 9-én felkerült az IFILM-re is. A háromperces rövidfilmet napok alatt 700 000-szer töltötték le, azóta összesen 5 367 490-szer(!) és ezzel feltehetően ez lett az internet történetének legnézettebb rövidfilmje.

Készítői, Bruce Branit és Jeremy Hunt 2000-ben feltalálta a vírusmarketinget. Nem mellékesen a PC-jüket is elég ügyesen haszálták.