Samsung QM5 (Koleos) - a Nissan találta ki, a Renault tervezte, a koreaiak gyártják

Bár a Év Autója versengésen a "közös ős" rendesen elbukott, a Renault bízik a "közös ló" jövőjében.

Samsung QM5 (Koleos)

A Renault dél-koreai divíziója, a Renault Samsung Motors bemutatta első szabadidőautóját, a QM5 crossovert. Írhatnánk Koleos-t is, hiszen ugyanez lesz a Renault európai szabadidőautója is, mindössze hűtőmaszkja tér majd el a koreai változattól.

A Koleos a 2006-ban a Párizsi Autószalonon még tanulmánymodellként mutatkozott be. Ahogy a Koleos, úgy a QM5 is a Nissan Qashqai alapjaira épül, a busani premieren ezt a Samsung Motors vezérigazgatója, Jean-Marie Hurtiger nem győzte hangsúlyozni: az autót "a Nissan találta ki, a Renault tervezte és Busanban a koreaiak gyártják". Dél-Koreában decemberben kerül piacra, az első sorozat kétliteres, 173 lóerős turbódízel motorral indul, a 2.5 literes, még erősebb benzines változat 2008 elejére készül el.

Mint a Qashqai, a QM5 is alapból elsőkerékhajtású és csak részmunkaidőben 4x4-es, de a nyomatékot át tudja tolni akár 100%-ban is a hátsó kerekekre. Hogy családi autónak készült, ahhoz nem fér kétség: óriási tetőablakot és gyerekfigyelő tükröt is szereltek bele.

Az európai Renault Koleost csak 2009-re igérik.