Bealkonyulhat a rendőrkorrupciónak?

Az ORFK Főügyeleten május 22-től működik a rendőri jogsértések új "mumusa" - a 06 80 204 830.

ORFK

Már él az az ingyenesen hívható telefonszám, amelyen a törvénysértőnek, szakszerűtlennek ítélt, illetve udvariatlan rendőri intézkedések miatt lehet panaszt tenni. A rendőrség valamennyi bejelentést kivizsgálja. Az egyes vizsgálatok megállapításairól a kapitányságoknak és a megyei főkapitányságoknak folyamatosan tájékoztatniuk kell az ORFK-t.
A számot kizárólag abban az esetben érdemes hívni, ha a rendőri jogsértés nyilvánvaló és a sértett (a bejelentő) vállalja az azonosítást és esetleg hajlandó tanúskodni is. Ha anonim (névtelen) szeretne maradni, hívását a Telefontanú "zöld"-számra irányítják át.

Két igazi oka lehet a telefonhívásnak, egyrészt ha jogtalan előnyre, megvesztegetésre utaló megjegyzést tesz az intézkedő rendőr vagy ha az intézkedés nyilvánvalóan törvénysértő. Jelenleg ugyanis nincs olyan rendőri intézkedés, amelyhez bármilyen formában készpénzfizetés kapcsolódna. A szabálysértésért kiszabott helyszíni bírság kizárólag csekken fizethető be.

A bejelentő dolga viszont az információk összegyűjtése az intézkedő rendőr(ök)ről és a tanúkról, de szükséges megadni a helyet, az időt és a körülményeket is. Az sem árt, ha a rendőrautóval kapcsolatos adatokat is sikerül megjegyezni.

Ami talán a legfontosabb: ezt a számot érdemes hívni akkor is, ha kétséges, hogy a rendőr igazi, azaz nem álrendőr-e.