Sírunk miattad, Argentína!

3 beszólás

Ismét egy nagy illúzióval kevesebb: jövőre nem lesz Budapest - Dakar Rally! A show Dél-Amerikába költözik, a járművek már novemberben hajóra szállnak.

Dakar 2009

Etienne Lavigne a Dakar-rally igazgatója hivatalosan is bejelentette, 2009-ben Argentína és Chile ad otthont a versenynek. A bejelentéssel az is eldőlt, hogy jövőre nem Budapestről rajtol a sivatagi show.

A 2009-es Dakar össztávja 9000 kilométer lesz, ebből a tervek szerint 6000 kilométer a szelektív szakaszok hossza. Argentínában kilenc vagy tíz, Chilében négy vagy öt gyorsasági szakasz szerepel majd az itinerben. A csapatok a fővárosból, Buenos Airesből rajtolnak január 3-án és a chilei főváros, Valparaiso érintésével 18-án érkeznek célba, szintén Buenos Airesben. Közben igen változatos tájakon haladnak át. A táv első felében egészen észak-Patagóniáig mennek, utána az Andok Cordillera-hegységének alacsonyabb dombjai következnek, majd Chilében, az óceán partján száguld a mezőny. Végül az Atacama-sivatag jön. Ez a világ legszárazabb kavics- és homoksivatagja, már volt úgy, hogy itt 40 évig egyáltalán nem esett eső.

"A rajt előtt nagy fieszta lesz Buenos Airesben" - mondta Lavigne. "Természetesen nem feledkezünk meg Afrikáról, bízom abban, hogy előbb vagy utóbb visszatérünk oda. Sajnos Mauritániában egyelőre semmi sem biztos. Remélem, egyszer majd normalizálódik a helyzet."

Az európai versenyzőknek vélhetően nem kis fejfájást fog okozni, hogy a hosszú tengeri út miatt a járműveket már novemberben behajózzák.

A magyarok közül először Szalayék reagáltak:
"A Szalay Dakar Team a versenyen teljes létszámmal fog részt venni és nagy izgalommal várja teljesen megújult versenyt." - nyilatkozta Szalay Balázs.