Ferrari Challenge futam is lesz a Hungaroringen

Alig egy hónappal a Formula-1 Magyar Nagydíj után népes, szériaközeli F430-asokból álló Ferrari mezőny érkezik Mogyoródra.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A Ferrari Challenge Európa egyik legexkluzívabb versenysorozata. 1993-ban indult, a sorozat része az olasz, az észak-amerikai és az európai bajnokság. A különböző kategóriákban a profi versenyzők mellett amatőrök - Ferrari tulajdonosok és gyűjtők - is indulhatnak, akik így versenypályán is kipróbálhatják autójukat és saját magukat. Van egy fontos kikötés, kizárólag hivatalos márkakereskedés által nevezett csapat kaphat rajtengedélyt.

A Ferrari Challenge versenynaptárba 2008-ban kerül be először a Hungaroring. A magyar Ferrari márkaképviselet négy autót nevezett, két magyar és két olasz pilótával. Az egyik hazai versenyző a már tavaly is induló Jánosi Sándor lesz, a másik egy lelkes újonc, Válint Tibor. Az olasz Andrea Gilardi tapasztalt versenyző, Ferrari, Maserati, Porsche és Audi vezetéstechnikai oktató, honfitársa, Diego Roda szintén újonc.

A tavalyi évtől kezdve a bajnokságon indítható egyetlen típus az utcai Ferrari F430-as bizonyos technikai módosításokon átesett versenyváltozata, az F430 Challenge. A versenyautónak, ugyanúgy mint utcai változatának, 4.3 literes, V8-as elrendezésű, de kissé áthangolt 483 lóerős motorja van, hengerenként 4 szeleppel. A versenyváltozat specialitása a karbon-kerámia féktárcsa, illetve az F1-ből ismert elektronikus vezérlésű váltó, a kormány mögött található fülekkel. Az ajtók és a szélvédő műanyagból készültek, így a bukócső ellenére is kisebb az autó súlya, mint az utcai változaté. A négy "magyar" versenyautóból egyelőre csak kettő készült el, de március 28-án, az olaszországi szezonnyitó versenyen már mind a négy rajthoz áll.

Alessandro Lippi, a házigazda Warm Up Racing vezetője szerint: "A Hungaroring, mint az F1-es versenyeknek több évtizede otthont adó pálya, tökéletes helyszín, és úgy gondoljuk, hogy az autósport rajongóinak egy egészen különleges csemegével tudunk szolgálni". A tervek szerint egy brnoi versennyel felváltva, kétévente lesz futam Magyarországon.

Az idén a hazai Ferrari Challenge augusztus 29-31. között lesz a Hungaroringen. A program nagyban hasonlít a Formula-1-hez: szabad-, majd időmérő edzések előzik meg a versenyt. Ezen a három napon nemcsak az F430-asok miatt érdemes kilátogatni a Ringre, a programot a Shell Historic Challenge versenye is színesíti, ezen 1982-ig gyártott Ferrarik és Maseratik indulnak. 2005-nél régebbi, már "veteránnak" számító Formula-1-es autók is bemutatkoznak.