Mitsubishi iMiEV - kicsi a bors..., de villannyal megy

5 beszólás

A "zero-emission" meghódítja New York-ot is?

Mitsubishi iMiEV

Nem kis meglepetéssel tapasztalták az újságírók, hogy a 2008-as New York Auto Show sajtónapján egy hangtalanul suhanó mini cirkált a standok között, miközben a többi kiállított autó jó esetben csak körbe forgott. Az iMiEV - Mitsubishi innovative Electric Vehicle feliratú dodzsem az "icar", a Japánban 660 köbcentis, háromhengeres dízelmotorral már forgalmazott, 2WD és 4WD változatban is létező "tini"-modell elektromos hajtású változata. Félreértés kizárva, az autó mindkét oldalán van 220 V-os hálózati konnektor-aljzat.

A gyár kezdetben a kerékbe épített villanymotorokkal kísérletezett, de ennél a modellnél nem ezt a megoldást választották. Az iMiEV-et egyetlen 47 kW-os, permanens mágneses villanymotor hajtja, áttétel nélkül, a hátsó kereken keresztül. A padló alá rejtett 330 voltos lithium-ion akkumulátorok egyszeri teljes feltöltésével 160 kilométer utat lehet megtenni.

A külső méreteihez képest "tágas" iMiEV belső terében hi-fi, légkondicionálás, navigáció és egy digitális sebességmérő jelenti a komfortot. Japánban 2009-től forgalmazzák.