Naturmobil - állati (jó) alternatív hajtás!

Az iráni tanulmányautó olcsó, állatbarát, károsanyag-kibocsátása szinte nincs és kétféle üzemmódban is működik.

Naturmobil

Az idei nyári uborkaszezon legszebb termése az AUTO BILD-ben megjelent hír: az iráni Abdolhadi Mirhejazi kedvenc lovát használja Naturmobil-ja hajtásához. A pontosan egy lóerős jármű nem túlságosan bonyolult szerkezet, de parkolni nem lehet könnyű vele...

Abdolhadi futószalagra állította a kipányvázott lovat, ha a ló elindul, meghajtja a szalagot, a "hajtás" pedig egy áttételen keresztül a kerekeket. A futószalag fölött plexitető van, hogy ne ázzon be a "motor".

A jármű hangvezérlésű, a "Gyia!" és a "Hóóó!" szavak iráni megfelelőjével lehet elindítani vagy megállítani. Ha a ló elfárad, vagy megmakacsolja magát, a sofőr egyszerűen átkapcsol akkumulátoros üzemre. Ezért mondhatjuk, hogy alternativ, sőt hibrid a jármű hajtása.

Az egyszerű, nálunk is jól bevált lovaskocsihoz képest ez mégis igazi hi-tech szekér: a lovon ugyanis pulzusmérő szenzor van, kijelzője a vezetőfülkében jelzi a perzsának, ha az állatnak pihenésre vagy vízre van szüksége.

Fejlesztési ötletünk: a ló szája elé kellene kötni egy zabbal teli vödröt, de jó messzire, hogy ne érje el. Így még takarékosabb és gyorsabb lesz a hibrid!