Land Rover-szalon, atomcsapás után

Szobrot kapott 60. születésnapjára a brit márka.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Goodwood Festival of Speed

Ez az igencsak meghökkentő látvány fogadta a hét végén a Goodwood Festival of Speed több százezer látogatóját az angol kisvárosban.

A 12 méter magas "alkotás" Gerry Judah munkája, a brit művész a Land Rover fennállásának 60. évfordulójára készítette. A nyers acélvázat a márka különböző típusai díszítik, a csúcsra egy Defender kapaszkodott fel először...

A "születésnapi ajándékot" a Goodwood House parkjában az idei Sebesség-fesztivál hivatalos megnyitóján leplezték le, az egybegyűlt sokaság nem kis meglepetésére. A fanyar humorú briteknek nem kellett túl sok idő ahhoz, hogy az alkotásban felfedezzék az eszmei mondanivalót és már az avatóünnepségen is a legkülönbözőbb hasonlatokat találták ki a szoborra. A nézők közt voltak, akiket roncstelepen bóklászó csótányokra, esetleg megolvadt hullámvasútra vagy "a kereskedő ellen bosszúból elkövetett bombamerénylet"-re emlékeztetett a monstrum.

Pedig... A művész elmondása szerint "a szobrot az a versenyszellem ihlette, amit eddig évről-évre tapasztalt az égen-földön száguldó járművek találkozóján".

Elnézve a szobrot, minket pedig már önmagában az a tény is elgondolkodtatott, hogy a fesztivál angol nevét - Festival of Speed - a britek egyszerűen csak FoS-nak rövidítik...