Volvo XC60 - őszi előzetes

2 beszólás

A svédek ezzel a modellel szeretnék megszólítani azokat a vásárlókat is, akiknek korábban még sohasem volt szabadidőautójuk.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A fejlesztés során a C30-as volt az a kiindulópont, amellyel a Volvo-nak már korábban sikerült felkelteni a fiatalok érdeklődését a márka iránt. Az XC60-as ezt a lendületet viszi majd tovább: az ősszel érkező crossovert azoknak a jelenlegi C30-as tulajdonosoknak szánják, akik a következő autójuk vásárlásakor sem érzik még igazán felnőttnek magukat...

A XC60-as legizgalmasabb újítása a City Safety rendszer, amely segít elkerülni, vagy legalábbis enyhíteni a városi közlekedésben oly gyakori ráfutásos koccanásokat. Ha a rendszer vészesen közeli akadályt érzékel, és a vezető ennek ellenére sem reagál, az elektronika önműködően lefékezi az autót. Az autó előtt zajló forgalmat a belső visszapillantó tükör magasságában, a szélvédő felső részére szerelt lézerszenzor figyeli, amely a jármű első lökhárítójától akár 10 méterre lévő tárgyakat is érzékelni tudja. A City Safety-t úgy programozták, hogy abban az esetben is reagáljon, ha az előtte lévő jármű áll, vagy vele azonos irányba mozog. A két jármű távolsága és a kocsi sebessége alapján a rendszer másodpercenként ötvenszer számolja ki, hogy mekkora fékerő szükséges a baleset elkerüléséhez. Amennyiben ez az érték meghalad egy bizonyos szintet, és a vezető nem reagál, akkor a rendszer azonnali veszélyt feltételez. Ilyen esetben a City Safety automatikusan fékezni kezd és visszaveszi a gázt. Ezzel egyidejűleg - mint normál fékezésnél - felgyulladnak a féklámpák.

Az XC60-as háromféle motorral kerül piacra: a hathengeres, turbófeltöltős T6 benzinmotor 285 lóerős, a két öthengeres D5 dízelmotor 185, illetve 163 lóerős lesz. Minden modell összkerékhajtással (AWD) készül. Az XC60-as 2009 folyamán egy 2,4 literes dízelmotorral szerelt, fronthajtású változatban is megjelenik majd, az Euro 5 besorolású, 163 lóerős motor széndioxid-kibocsátása várhatóan 170 g/km körül lesz.

A gyár évente több, mint 50 ezer darab XC60-as értékesítését tervezi. A legnagyobb eladott darabszámot várhatóan 2010-ben érik majd el, ekkorra a tervek szerint a szabadidőautó legnagyobb piaca az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína lesz.

A Volvo XC60 Belgiumban, a Volvo Cars genti gyárában készül.