Panamera 4S - négyajtós négyülésessel bővül a Porsche választék!

A 911, a Boxster és a Cayman, illetve a Cayenne mellett a Panamera lesz a Porsche negyedik modellsorozata. Ezentúl az egész család kirándulhat a papa Porsche-jával.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A luxus sportsedan külsőre olyan, mint egy megnyújtott Elfer - vagyis egy 911 Carrera, pedig technikai megoldásai inkább Cayenne-rokonságról árulkodnak. Orrmotoros, mint a Cayenne, tervezői átvették a SUV 300-500 lóerős, benzinbefecskendezéses V6-os és V8-as motorválasztékát és bár alapból hátsókerékhajtással készül, kívánságra összkerékhajtással is szállítják. (A csúcs-modellből csak 4x4-es változat készül.) 2010-től - hasonlóan a SUV-hoz - hibridhajtást is kaphat és várható, hogy csakúgy mint a Cayenne-nek, a Panamera-nak is lesz dízeles változata is.

Az igazi szenzáció - a belső tér és a hátsó ülések kialakítása - még titok, a hivatalos video is csak kívülről mutatja az autót.

A Porsche lipcsei üzemében a Panamera összeszereléséhez új logisztikai centrumot hoztak létre és a gyártósornak 22 ezer négyzetméteres csarnokot építettek. Az évi 20 ezer luxus-sedan igazi "Made in Germany" modell lesz, a hazai beszállítói arányt 70 százalék körülire tervezik. Ez azt jelenti, hogy a Porsche az új modellcsaládnál is főként német cégeket foglalkoztat, a motorok például a zuffenhauseni üzemből, a fényezett karosszériák pedig a Volkswagen hannoveri gyárából érkeznek Lipcsébe.

A világpremiert 2009 tavaszán tartják, az első példányok várhatóan a nyár végére érkeznek a kereskedőkhöz. A hivatalos motor- és sebességváltó-választékra, a menetteljesítményekre, illetve az árakra és felszereltségekre még várni kell - egészen jövő tavaszig.