Indul a szaharai B2B valóságshow - Piedone újra Afrikában!

Január 17-én rajtol a 2009-es Budapest - Bamako futam.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Jövőre már negyedik alkalommal indul útnak a flúgos futam. A Dakar átmeneti emigrációja miatt időközben a legnagyobb szaharai rally-vá fejlődött kalandtúrát igazi szenzációval harangozták be a szervezők: Bud Spencer az egyik magyar csapat navigátoraként utazik Bamako-ba. A "Bud Spencer Bamako Team" Volkswagen T4-esében egy teljes üléssort készítettek elő Piedonénak, s csapattársai még egy névtáblát is elhelyeztek az ülésen a 79 éves(!) olasz filmsztár tiszteletére.

Az eddigi legnépesebb, 620 fős mezőnyben negyvenöt(!) ország versenyzői és túrázói állnak rajthoz január 17-én a budapesti Felvonulási téren. A verseny és a kaland mellett a futam fő célja változatlanul azoknak a szegény afrikai országoknak az anyagi támogatása, amelyeken a mezőny áthalad. A csapatok ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkeznek Mali-ba illetve Mauritania-ba, a világ 5. és 6. legszegényebb országába. A legkiemelkedőbb humanitárius támogatást nyújtó csapat jutalmul elnyeri a Teréz Anya Jótékonysági Díjat. A karitatív céllal alakult Charity March segélyszervezet és az Afrikai Magyar Egyesület például három Mercedes M307-es mentőautót küld a térségbe önkéntesek - sofőrök és navigátorok - segítségével, ők útközben szintén vállalják a szaharai kaland megpróbáltatásait. Mentőautót vezet Fábry Sándor is, ez az autó - egy mór kisváros egyetlen gépjárműveként - Mauritánia-ban marad futam végén. Fábryn kívül más celebek és médiaszemélyiségek - köztük Dammak Jázmin, Semmi Kis Tünde és Buza Sándor - is részt vesznek a túrán.

A futam részvevői, a 212 autó, a 31 motor, a 6 teherautó és a 3 busz a Budapest - Bamako közötti közel 10 000 kilométeres táv megtétele után január 31-án érkezik a Mali Köztársaság fővárosába. A verseny és a túra kategóriában indulók külön utakon járnak majd, a versenyzők számára a terepjáró ajánlott, mivel bizonyos útszakaszok életveszélyesek kisebb utcai autóval.

A verseny-kategória útvonala:
1. szakasz Budapest-Brescia 851 km
2. szakasz Brescia-Montpellier 731 km
3. szakasz Montpellier-Almeria 1140 km
4. szakasz Almeria-Merzouga 750 km
5. szakasz Merzouga-Foum Zgid 410 km
6. szakasz Foum Zgid-Tadalt 450 km
7. szakasz Tadalt-Smara 437 km
8. szakasz Smara-Tropic Of Cancer 770 km
9. szakasz TOC-Bou Lanoar 370 km
10. szakasz Bou Lanoar-Atar 480 km
11. szakasz Atar-Tidjikja 450 km
12. szakasz Tidjikja-Kiffa 400 km
13. szakasz Kiffa-Korera Kore 450 km
14. szakasz Korera Kore-Banamba 375 km
15. szakasz Banamba-Bamako 250 km