Budapest - Bamako: letartóztattak egy magyar siklóernyőst

Riadót fújtak a tengerészgyalogosok a bamakoi amerikai nagykövetségen.

Budapest - Bamako

Kedden délelőtt 9 óra körül Bamako-ban őrizetbe vették a B2B futam egyik résztvevőjét, aki motoros siklóernyővel körözött a város felett. A hír szerint a pilóta túl közel repült az Egyesült Államok bamakoi nagykövetségéhez, ezért az épületet őrző tengerészgyalogosok riasztották a helyi belügyi hatóságot. A mali rendőrök leszállásra szólították fel, majd őrizetbe vették a férfit. A Masalay Hotel vezetősége telefonon jelezte a Budapest - Bamako szervezőinek, hogy letartóztatták a szálloda egyik magyar lakóját.

A magyarok sem az amerikai követségtől, sem a mali hatóságoktól nem kaptak hivatalos tájékoztatást az őrizetbe vett pilóta személyéről. A futam hivatalos légi fotósa, Szabó Péter már úton van haza Budapestre, ezért ő biztosan nem repült kedden reggel Bamako felett. Csak következtetni lehet, de nagy valószínűséggel a rally egy másik résztvevőjéről, Letenyei Viktorról lehet szó, akinek szintén van motoros siklóernyője. Szabó Gál András, a főszervező szerint viszont még az sem kizárt, hogy az őrizetbe vett illetőnek semmi köze a futamhoz.

A magyar előírások szerint a motoros ernyővel repülő pilótáknak nincs bejelentési kötelezettsége a repülésirányítás felé, viszont siklóernyővel tilos városok felett repülni.

További, a futammal kapcsolatos hír, hogy a résztvevő csapatok első csoportja már hétfőn éjjel megérkezett Budapestre. Kedden az Air France menetrend szerinti gépével újabb 60 csapat érkezik haza.