Budapest - Bamako: kormányváltás!

3 beszólás

Lemondott Szabó Gál András, - vagy ahogy mindenki ismeri - Villám Géza.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Új kezekbe került a B2B irányítása - a futam alapítója, Villám Géza átadta a volánt az új szervezőknek: Polgár Andrásnak és Polgár Tamásnak, akik 2005 óta rendszeresen "járnak" Bamako-ba. A két ős-bamakos a hagyományok megőrzése mellett jelentős újításokat ígér a jövő évi, sorrendben 5. alkalommal megrendezésre kerülő futamra. "Célunk, hogy a Budapest - Bamako szellemiségét és tradícióit megőrizve egy professzionálisan szervezett, környezetbarát, karitatív célú mega-rallyt nyújtsunk az indulóknak" - nyilatkozta Polgár András a "kormányváltás" bejelentésekor.

Az 5. születésnapjára készülő Budapest-Bamako futam az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. 2005 decemberében, az első fapados Dakaron a Hősök teréről még csak 42 csapat startolt, 2009-ben pedig már 600-nál több résztvevő hajtott át a rajtkapu alatt. A mezőny nagyságával együtt nőttek az igények, mind a szervezettség, mind a szolgáltatások színvonala terén. A terep is évről-évre keményebb lett, így például idén januárban már az afrikai táv túlnyomó részét aszfaltutaktól távol, sárban, kő- és homoksivatagban, füves- és bozótos szavannákon át tették meg a résztvevők. A verseny-kategória indulóitól rendkívüli emberi teljesítményt követelt régi Dakar-útvonalak érintése is, miközben a csapatok magukra voltak utalva, nélkülözve a műszaki asszisztenciát. Jövőre már szervizkamion is kíséri a mezőnyt. A verseny-kategóriában induló száz csapat kiértékelése és elbírálása is komolyabb infrastruktúrát és személyzetet igényel az eddiginél.

A gazdasági válság és az autóipart sújtó recesszió jelenleg nem kedvez a költséges, profi autósportnak, így lehet a Dakar Rally emigrációja óta a Budapest - Bamako a legnagyobb afrikai autóverseny és a világ legnagyobb amatőr rally-ja. A 2010-es B2B futamra verseny-kategóriában még néhány nevezést elfogadnak, túra kategóriában viszont már február végén betelt a nevezési keret. A Bamako Rally az elmúlt négy évben - az autósport világában egyedülálló módon - szponzoráció nélkül tett szert nemzetközi hírnévre.

Az ötletgazda természetesen nem tűnik el a szavannákról. Villám Géza fővédnökként és médiaigazgatóként továbbra is fontos szerepet tölt majd be a Nagy Afrikai Futam életében. "Sosem szerettem, ha főszervezőnek hívnak. A Bamako eddig elég kaotikus és szervezetlen volt ahhoz, hogy ezt a titulust bárki kiérdemelje" - vallotta be búcsúzóul a futam alapítója.

Sandlander galéria

SandlanderSandlanderSandlanderSandlander

[forrás: Sandlander]