Nem áprilisi tréfa! Vége a quadulásnak...?

65 beszólás

Közúti forgalomban már kötelező a rendszám az újonnan használatba vett (forgalomba helyezett) quadokon.

Quad rendszámmal

Az egyre erősödő előítéletekkel szemben az elmúlt években már egyre több quados szorgalmazta, hogy "alulról jövő kezdeményezéssel", azaz kellően kidolgozott önszabályozással, és önkéntesen felszerelt azonosítóval töltsék ki azt a joghézagot, amit "nemlétező" járművük okoz. Eddig ugyanis az EU-val ellentétben a magyar jogszabályok nem rendelkeztek segédmotoros kerékpárként kezelt L6e kategóriájú quadokról, így a tulajdonosok gyakran kerültek kellemetlen helyzetbe, annak ellenére, hogy az uniós szabályozás elvben Magyarországon is érvényes.

A törvényalkotás most végre utólérte a valóságot: módosították a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt, 2009. április 1-től megváltoztak a quadok közúti forgalomban való részvételének szabályai.

Az újonnan használatba vett, a közúti forgalomban való részvételre alkalmas kivitelű quadokon ettől a naptól kezdve kötelező a rendszám, vezetőjüknek pedig maguknál kell tartaniuk a jármű forgalmi engedélyét. Azt máris sejteni lehet, hogy mindez várhatóan hasonló költségeket és ügyintézést jelent majd, mint a személyautók és motorkerékpárok forgalombahelyezése. Aki már rendelkezik ilyen járművel, annak július 1-ig kell eleget tennie a forgalomba helyezési kötelezettségnek. A szabályozás rendelkezik arról is, hogy az L6e kategóriájú, elsődlegesen terepmotorozás céljára készült quadok legalább "A1" vagy "B" kategóriás jogosítvány birtokában, azaz csak 16 éves kortól vezethetők közúti forgalomban.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szerint ezzel biztosítható, hogy az ellenőrzés hatékonyabbá váljon, hiszen a nyilvántartásba vétel alapján lehetővé válik a járművel elkövetett szabálysértés esetén az üzembentartó azonosítása, és ezáltal az elkövetett szabálysértések - elsősorban a fokozottan védett természeti értékek rongálásához kapcsolódó cselekmények - szankcionálása is eredményesebben biztosítható. A járművek rendszámmal való ellátása ily módon lehetővé teszi, hogy például a természetvédelmi területről kihajtó quad-használót a közúti forgalomban a rendőrhatóság azonosítsa, ellenőrzés alá vonja, illetve üzembentartóját az "objektív felelősség" elve alapján megfelelő szankcióval sújtsa.

Hogy a hírnek mégiscsak legyen csipetnyi április elsejei hangulata, íme a dr. Molnár Csaba (MSZP) vezette minisztérium közleményének legkeményebb mondata: "A közúti forgalomban való részvételre csak azok a quadok alkalmasak, amelyek teljesítik a közösségi EK rendelet típusjóváhagyási követelményeit, vagyis a kifejezetten terepmotorozásra, sportolásra készülő quadok továbbra sem vehetnek részt a közúti forgalomban!"