Ford F-150 SVT Raptor 2010 - egy megvalósult amerikai álom

A világ első és egyetlen nagysebességű off-road teljesítményautója népszerűbb, mint valaha.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Az amerikai Ford közleménye szerint az idei modellévű Ford F-150 SVT Raptor-ra érkező megrendelések száma csaknem olyan gyors ütemben növekszik, mint ahogy a platós száguld akár a legkeményebb terepen is: alig több, mint egy hónappal piaci bevezetését követően máris több, mint 5300 lelkes off-road rajongó döntött az F-150 alapú csúcsmodell megvásárlása mellett. A Ford-nak emiatt növelnie kell az eredetileg tervezett napi gyártási darabszámot a Michigan államban található Dearborn-i üzemében, sőt amióta az SVT Raptor 6.2 literes(!) motorral is rendelhető, az előjegyzések még inkább felpörögtek.

Mivel az elmúlt évtized utolsó harmadában a pickup-piac általános visszaesése ellenére az off-road teljesítményautó szegmens folyamatosan és stabilan növekedett Amerikában, a Ford ennek a vásárlói igénynek a kielégítésére fejlesztette ki az "izomváltozatot". Az F-150 SVT Raptor-nál megtartották a 33 éve gyártott F-150 hagyományosan jó terepképességeit, de emellett a gyorsulására is odafigyeltek: 8,5 másodperc alatt éri el a 100-as tempót. A megerősített első és hátsó felfüggesztés, a versenyautókból átvett FOX Racing Shox gátlók - elöl 28,5, hátul 34 cm-es rugóúttal, - valamint a BF Goodrich All-Terrain TA/KO 315/70-17 gumik alkalmassá teszik, hogy akár gyári állapotban is rajthoz álljon tereprally versenyen.

A hagyományos F-150 gyártósorán készülő SVT Raptor-t jelenleg még a 320 lóerős, 5.4 literes Triton V8-as, háromszelepes motorral szerelik, de idén tavasztól már rendelhető hozzá a vadonatúj, minden eddiginél erősebb, 6.2 literes, 411 lóerős Boss V8-as motor is, amellyel a piac legerősebb sorozatgyártású pickup-ja lesz. Mark Grueber, a Ford F-150 marketing menedzsere az újdonság bejelentésekor elárulta, hogy az SVT Raptor 6.2 - köszönhetően a motor 588 Nm nyomatékának - 7 másodperc körül gyorsul 100-ra!

A 2010-es F-150 sikerének egyik titka, amire a Rouge Center különösen büszke, az az új konstrukciójú alváz. Összehasonlítva a vetélytársak hasonló modelljeivel, a Ford "gerince" sokkal merevebb, azaz terepen kevésbé csavarodik, mint a Chevrolet Silverado, a Dodge Ram, de főként mint a Toyota Tundra létraváza.

Az SVT Raptor-t minden második vevő Tuxedo feketében kéri, ám népszerű a Molten-narancs, az Oxford-fehér és a Flame-kék szín is.