Sportosra pimpelt, sárga Lada Kalina - így tankol Putyin!

Rendhagyó módon tesztelte az orosz kormányfő a félkész Amur-autópályát: egy sárga Lada Kalina Sport volánja mögött 350 kilométert autózott Csita és Habarovszk között.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A világsajtó szerint a miniszterelnöki sajtóstáb elsősorban a főnök kemény, férfias imázsát akarta erősíteni, amikor a Putyin-rally ötletét kitalálták. Pedig a kormányfő távol-keleti útján nemcsak állatokat fényképezett, hanem ipari és katonai létesítményeket is meglátogatott. Egy útközben adott interjúban büszkén vallotta be, hogy államfőként semmi olyat nem tett, amit hibának tartana. Kiállt az orosz autóipar életben tartása mellett, sürgette a korszerű technológiák ipari alkalmazását és dicsérte a hadiipart. Kipróbálta az autóba beépített GLONASS navigációs rendszert is, amelyet az amerikai GPS kiváltására fejlesztettek ki az orosz mérnökök. Az egész Oroszországot átszelő Amur-autópályát szimbolikusnak és történelmi jelentőségűnek nevezte.

A RusHydro épülő vízierőműjénél egy nagyvonalú gesztussal még az óráját is a friss betonba dobta, na persze nem a kedvencét, a tavaly ajándékba kapott 10 500 dolláros, 100 méterig vízálló Blancpain Aqua Lung-ot, hanem az eldobósat. (Azért érdekesen nézhettek ki a melósok, mire kihalászták...)

A sajtó számára igazi csemege volt, amikor útközben a miniszterelnök személyesen töltötte tele az ezerhatszázas Lada Kalina Sport üzemanyagtartályát. Hogy a végén rubellel vagy kártyával fizetett-e, az nem látszik a felvételeken, de azt minden tudósítás megemlíti, hogy szerinte is túl drága a benzin. Ja, a szűkös miniszterelnöki fizetésből bizony minden kopejkát be kell osztani!

Tankolás közben persze dícsérte a Kalinát is, és azt üzente a népnek, hogy "nyugodtan vegyék meg, ez az autó nem fog csalódást okozni". - Nagyon barátságos, kényelmes és megbízható - mondta. A Lada Kalina ötsebességes sportváltozata kétféle, 16 szelepes benzinmotorral készül: az 1.4-es 88, az 1.6-os 94 lóerős, a kisebb motor 7 litert, a nagyobb 7,8 litert fogyaszt 100 km-en, a végsebességük 165 illetve 170 km/óra. Az utastér amúgy puritán megjelenését némileg feldobják a krómozott sportpedálok.