Euro NCAP Top 5 - 2010 legbiztonságosabb autói...

...a BMW 5-ös sorozat, az Alfa Romeo Giulietta, a Honda CR-Z, a Kia Sportage és a Toyota Verso.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A European New Car Assessment Programme (Európai Új Autó Értékelő Program - Euro NCAP) a kontinensen tömegesen forgalmazott autókat értékeli: mi történik a felnőtt utasokkal és a gyerekekkel frontális ütközéskor, oldalütközéskor (fallal illetve oszloppal) valamint mennyire sérül meg a gyalogos gázoláskor. A független közlekedésbiztonsági szervezet eddigi, tizenhárom éves működése alatt többszáz autótípust tesztelt, a vizsgálatok során ezernél több kocsit törtek össze.

A 2010-es töréstesztek összesített eredményét a napokban tették közzé, a győztes modellek az ötcsillagosok mezőnyében bizonyultak a legkiválóbbaknak. Menedzser-kategóriában a BMW 5-ös sorozat a legbiztonságosabb, a kis családi autók között az Alfa Romeo Giulietta, a szupermini-kategóriában a Honda CR-Z a legkeményebb. A kompaktok között a Kia Sportage a 4x4-es off-road, a Toyota Verso pedig az egyterűek (MPV) mezőnyében végzett az első helyen. A legjobbak közé került a szintén ötcsillagos 2010-es Suzuki Swift, Kia Venga, BMW X1, VW Sharan/Seat Alhambra és a Citroen C4 is.

A felnőtt és gyermek utasvédelmi előírásokat 2010-ben átdolgozták és jelentősen meg is szigorították, de 2012-ben további szigorítások várhatók: az autóknak mind a négyfajta törésteszten kiváló eredményt kell elérniük ahhoz, hogy kiérdemeljék az 5 csillagot. Szintén újdonság, hogy az idei évtől kezdve már azt is értékelik, hogy az autóban van-e Electronic Stability Control rendszer. Az ESC stabilizáló elektronika megakadályozza, hogy a jármű felboruljon, ha a vezető esetleg elveszti az uralmát a járműve felett. Alkalmazásával csökkenhet a súlyos sérüléssel járó, valamint a halálos balesetek száma is.