Száz éves az első Fordson traktor

A "szántóföldek T-Modelljének" is becézett munkagép volt a világon az első könnyű és megfizethető árú traktor.

Henry Ford és fia, Edsel örökre megváltoztatták a mezőgazdasági termelést, amikor éppen száz éve megtervezték és árusítani kezdték a Fordson F-Modell nevű traktort.

A Dearborn-i gyár
A gyártás 1917 októberében kezdődött meg a Michigan állambeli Dearborn-ban, egy kifejezetten erre a célra felépített üzemben; itt készült el az Angliába szánt első 7 000 gép. 1919-ben aztán az írországi Corkban is megindult a gyártás, ahol a modellsorozat 1928-as kifutásáig több mint félmillió darabot készítettek a forradalmian újszerű traktorból. A mindössze 1100 kilogramm tömegű Fordson F-Modell hátsó kerekei 42 colosak, első kerekei 28 colosak voltak. A traktort egy négyhengeres, 20 lóerős motor hajtotta.

Henry és Edsel Ford a Fordson traktorral - 1917-ben
Henry Ford szállóigévé vált mondása szerint: "Egy lábbal az iparban, egy lábbal a földeken. A farmer valójában nem új szerszámokra vágyik, hanem erőre a meglévő eszközök használatához. Magam is eleget görnyedtem az eke szarva mögött ahhoz, hogy tudjam, mennyire kimerítő a földművelők munkája."

Az F-Modell óriási szerepet játszott az angol mezőgazdaság felvirágoztatásában - éppen akkor, amikor az I. Világháborút követő években egész Nagy-Britannia súlyos élelmiszerhiánytól szenvedett.

Napjainkra a Ford Motor Company globális autóipari és mobilitási vállalattá fejlődött. Az összesen mintegy 202 000 alkalmazottat foglalkoztató, világszerte 62 gyártóüzemet működtető vállalat alaptevékenysége a Ford személyautók, haszongépjárművek, SUV-k és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók gyártása, értékesítése, finanszírozása és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása.