Toyota-Lexus Motomachi Plant - szülőszoba, tessék belépni!

Így ötvözik Japánban a csúcstechnológiát a kézműves tradíciókkal. Gyárlátogatás az Aichi prefektúrában működő hipermodern Motomachi üzemben, a világ egyik legmodernebb autógyárában.

Toyota-Lexus Motomachi Plant
Az ősi, hagyományos kézművességet innovatív technológiákkal ötvöző Motomachi üzem ma a világ egyik legmodernebb autógyára. A kézműves mestermunka ősidőkre visszatekintő hagyomány Japánban, ahol generációk adják át egymásnak tökéletesre csiszolt tudásukat, hogy nagy szakértelemmel megmunkált, gyönyörű tárgyakat alkossanak. A Lexus LC luxuskupét Takumi kézműves mesterek és magasan képzett munkatársaik készítik, akik tudásuk legjavát teszik hozzá a gyártási folyamat minden lépéséhez. Nem meglepő, hogy a képzett mérnökök és specialisták ebben a gyárban alkották meg a kézi munkával épített, ikonikus LFA szupersportkocsit. Most ugyanezek a mesteremberek az LC gyártásánál használják fel az LFA-val megszerzett tudásukat és készségeiket (például a karbon kompozit alkatrészek fejlesztését vagy a kézi összeszerelés szakértelmét), ugyanazt a minőségi színvonalat és gondos figyelmet biztosítva.

A nyolc Takumi mester és munkatársaik az LC gyártási folyamatának egy-egy adott szakaszára specializálódtak - a karosszéria elkészítésétől kezdve egészen a kész autó teszteléséig. A csapat minden tagja odaadással és a legnagyobb precizitással dolgozik. A márka filozófiájának középpontjában az áll, hogy az emberi érintés, a szellem és a lélek az, ami által "érzés" kerül minden egyes Lexusba. Ezért a Motomachi gyárat úgy tervezték, hogy a valaha készített legnagyszerűbb "szerkezetet", az emberi testet szolgálja. A csapat által használt legmodernebb technológiájú gépeket úgy tervezték, hogy általuk a mesterségbeli tudás legmagasabb fokát érhessék el. Ezek között találunk olyan tableteket is, amelyeken ellenőrző lista fut, s ennek használatával a legapróbb gyártási hibák is észrevehetők, illetve a folyamatban egyetlen részlet fölött sem lehet átsiklani. A karosszéria építésénél és a hegesztésnél például, amelyek a LC gyártásának első lépései közé tartoznak egy vezető szakember éles szemmel és kifinomult tapintásával is értékeli a munka pontosságát. Ezt a rendkívüli odafigyelést kívánó tevékenységet, amelynek során több mint 800 pontot ellenőriznek, elektronikus érzékelők is segítik, hitelesítve minden egyes hegesztési pont és varrat erősségét. Mivel a gépek csak olyan gyártási hibák észlelésére képesek, amiket már "megtanítottak" nekik, a mester tapasztalata mindig magasabb szintű, hiszen megvan a tudása ahhoz, hogy az olyan apró eltéréseket is észrevegye, amelyeket addig talán még senki sem.

A megvilágítás is fontos tényező a lehető legjobb minőségű termék gyártásához, és szintén hozzájárul, hogy a Motomachi szakemberei a legkisebb hibát is felfedezhessék. A kifejezetten ide tervezett és készített szerelőszalagot a padlótól a mennyezetig tiszta fehér fény ragyogja be, kifogástalan, tökéletesen megszervezett munkakörnyezetet biztosítva, amelyben a csapat tagjai teljes odafigyeléssel dolgozhatnak. A fényesen megvilágított üzemben mindennek megvan a pontos helye, így ha egy alkatrész esetleg nem a megfelelő helyre kerülne, az azonnal feltűnne.

Az összeszerelési folyamat végén az LC egy futurisztikus, fénnyel teli üvegfülkébe kerül, ahol a két legképzettebb szakember végzi el a 700 ellenőrzési pontból álló részletes átvizsgálást. Az üvegfülkében speciálisan elhelyezett LED-ek világítanak, amelyeket számtalan próba és ellenőrzés után 30 cm-es távolságra szereltek egymástól, mivel a tesztek azt mutatták, hogy ez az elrendezés segíti legjobban az emberi szemet az esetleges hibák felfedezésében. Az ideális rendben elhelyezett LED fényforrások ragyogó fénye alatt a szakemberek olyan részleteket is alaposan meg tudnak vizsgálni, amelyeket a vásárló észre sem vesz, például a külső és belső felületek pontos megmunkálását, a szín egyenletességét és az alkatrészek működését.

Az ultramodern gépek és az optimális fény használatán kívül az üvegfülkén belüli zajcsökkentés is hozzájárul, hogy a csapat tagjai elvégezhessék a legalaposabb vizsgálatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy tökéletes autót adhassanak át. A fülke vastag üvegfalai között teljes a csend, a mesterek hallása kiélesedik, s így tökéletesen ellenőrizhetik az alkatrészek finom működését, például az ajtók és ablakok nyílását és csukódását. Ebben a tökéletesen csendes környezetben, amelyben még egy gombostű leesése is hallható lenne, a szakmai tudás kifogástalanul érvényesülhet.

Az utolsó lépés, mielőtt egy Lexus a vásárlóhoz kerül, a vezetési teszt, amelyet egy erre a célra épített pályán, egy erre kiképzett szakember végez. Itt újra testet ölt a márka hitvallása, ami szerint azokra a részletekre kell koncentrálni, amelyeket csak az ember képes észlelni. A Lexus bízik a mesterek kifinomult érzékelésében, akik a jármű visszajelzéseit a kormánykeréken keresztül szerzik, így győződve meg arról, hogy minden tökéletesen működik. Így biztosítja a mesteri szaktudás, a kifinomult érzékelés, valamint a csúcstechnológia és a klasszikus munkakörnyezet tökéletes együttese a valaha épített egyik legjobb autó, a Lexus által nyújtott lenyűgöző vezetési élményt.