C H A T B O X

Csrlk


[folytats]

Elektromos csrlk, hajtmvek

A legelterjedtebb elektromos csrlk risi elnye a mr emltett egyszer beszerels. Ugyanakkor szmos olyan dologra oda kell figyelni hasznlatuk sorn, ami fleg ennek a fajtnak a sajtossga.

A villanymotor s a vz nem igazn j bartok, s br a kimondottan terepjrkhoz kszlt csrlk tbbnyire vizet-sarat kirekeszt burkolatot kapnak, nem szerencss velk nagyobb "frdket venni", fleg ekzben csrlzni.
A terepjrsok ltal hasznlt elektromos csrlk szakaszos zemelsre valk. Ez azt jelenti, hogy csrlzs kzben - mikor a motor annyira felmelegszik, hogy kzzel megrintve mr forrnak talljuk - rendszeresen szneteket kell tartani, hogy lehljn. Ezek a sznetek azrt is hasznosak, mert a csrl motorja az aut elektromos berendezseihez kpest igen nagy teljestmny, s gy a genertor nmikpp regenerlni tudja a csrl ltal megknzott akkumultort - persze ha a motort folyamatosan jratjuk csrlzs kzben. sszehasonltskppen: egy indtmotor ramfelvtele indulskor 300-500 A, ami nagyjbl megegyezik egy kzepes vagy nagyobb ereju csrl ramfelvtelvel, csakhogy mg az indtmotornak ekkora ramra egy msodpercnl is kevesebb ideig van szksge, s utna a fogyasztsa mr "csak" 80-120 A, a csrl terhels alatt folyamatosan ignyli az extra nagy rammennyisget. Ha mg azt is figyelembe vesszk, hogy a genertorok teljestmnye ltalban kisebb, mint egy ersebb csrl, rthet, hogy nem tudjk ptolni a csrlmotor ltal felhasznlt energit, fleg ha a motor csak alapjraton "ketyeg". Ha teht rendszeresen hasznljuk a csrlnket, fordtsunk az tlagosnl tbb figyelmet az akkumultor s a genertor llapotra.
A csrlben a motor s a ktldob kztt nagy a fordulatszm klnbsg, ezrt az tttelezst nem klasszikus fogaskerkprokkal, hanem bolygmvel vagy csigs hajtmvel oldjk meg. (A legtbb elektromos csrl hajtmvnek tttele az 1:150 s az 1:300 kztti tartomnyba esik.) A csigahajts elnye, hogy nzr, gy egyben a fk szerept is betlti, megakadlyozza, hogy a terhels hatsra a dobrl a ktl lecsvldjn; gyrtsa viszont nagyobb pontossgot, klnleges anyagokat s technolgikat kvn.

Tmeg, er, nyomatk

A csrlk teherbrst ltalban tmegmrtkegysgben, kg-ban (vagy fontban; 1 kg = 2,205 lbs, ill. 1lb = 0,4536 kg) szoktk megadni. Ugyanakkor egy "4000 kg-os" csrl a ktelet nem "4 tonnval hzza", hanem (kzeltleg) 40 kN nagysg ervel. A teherbrst azrt adjk meg mgis ilyen szemlletesebb formban, mert azt fejezi ki, hogy pldul a pldaknt emltett csrl 4 tonns terhet kpes fggleges irnyban felemelni. Nagyon fontos azonban, s ezt a gyrtk is sokat hangslyozzk, hogy a csrl nem azonos az emelvel, illetve daruval, alapveten nem teheremelsre, hanem vontatsra fejlesztettk ki ket.

Mikor csrlt vlasztunk, tudnunk kell azt is, hogy a teherbrsknt megadott rtk a hnyadik felcsvlt ktlrtegre vonatkozik. Ugyanis a csrl motorja nem lland ervel hzza be a ktelet, hanem a dobot forgatja lland nagysg nyomatkkal, gy a felcsvlt rtegek (4. bra) szmval arnyosan cskken az er, j kzeltssel rtegenknt 10%-kal. A negyedik-tdik rteg (5. bra) feltekersekor teht kzel a felre cskkenhet a csrl vonereje az els rteghez kpest.
Szksg esetn egy egyszer trkkel megktszerezhetjk (6. bra) csrlnk erejt, ugyanakkor a maximlis csrlsi hossz s a ktlbehzs sebessge a felre cskken csiga (7. bra) hasznlatval. Csigra van szksg akkor is, ha a vontatst nem szembl vgezzk, hanem egy ponton megtrve a ktelet, oldalirnybl (8. bra). A horgonyzsi pontot, amihez a csigt kiktjk, a kt ktlszrban bred er sszege terheli, ami prhuzamos ktlszraknl (pldul nmentsnl) a csrl vonerejnek ktszerese! (9. bra)

A csrlzs kellkei (10. bra)

Ha mr beszereztnk egy csrlt, akkor gondoskodjunk a kvetkez, aprsgoknak tn, de fontos felszerelsi trgyakrl is, mert elengedhetetlen tartozkai a biztonsgos csrlzsnek. Alapvet dolog a keszty, (11. bra) ami a biztonsgos ktlvezetshez kell. A megfesztett drtktlnl lpten-nyomon tallkozhatunk elpattant szlakkal, ezek csnya srlseket okozhatnak a ktl terelgetse kzben.

A rntktl nemcsak vontatsra hasznlhat, hanem rvid vltozatban fatrzs kr tekerve egyrszt megvja annak krgt, msrszt a csrlktelet, mert nem tesz jt a sodronynak, ha nmagba hurkoljuk vissza. A rntktl ers s rugalmas. Mindenkppen rdemes szlesebbet, minimum 4-5 centimtereset hasznlni.

Fontos, hogy a fa kr tekert hevedert egy seklivel fogassuk ssze, s abba akasszuk a drtktl vgn lv kampt, ne kzvetlenl a rntktlbe. Ez a kis eszkz, a sekli, j szolglatot tehet vontatsnl s az aut rgztsnl is.

Ha nagyon meredek helyen felfel vagy nagyon elakadt autt kell kicsrlzni, akkor a ktelet dupln hasznljuk egy csiga (7. bra) segtsgvel. Csiga alkalmazsval a voner megduplzhat, (6. bra) esetleg megtriplzhat, viszont ezzel arnyosan cskken a vontatsi tvolsg, teht gyakrabban kell jra kiktni az autt. Ezzel a mdszerrel a csrl lettartamt is nveljk.

Szintn szksges kellk egy nagyobb mret k, (12. bra) amit akkor hasznlunk, ha nem sajt magunkat akarjuk kihzni, hanem egy msik elakadt autt, vagy pldul farnkt vontatnnk el az tbl. Az els kerekek el beszortott k megakadlyozza a vontat aut elmozdulst.

« vissza 1 2