SEAT Altea freetrack - végre vehetünk sárga, sőt piros terepjárót!

2 beszólás

Eddig nem volt SEAT terepjáró. Most már van?

SEAT Altea freetrack

De hol lehet a csörlő helye?

Új lovat kaptak maguk alá azok, akik a járdán szeretnek szabálytalanul parkolni.

Az Altea freetrack hivatalos besorolása crossover, vagyis a konstruktőrök megint libát kereszteztek lóval, ez esetben a Leon Cuprát az Altea XL-el, a sportkocsit az egyterűvel. A végeredmény egy 40 mm-el megemelt családi terepjáró lett, "a tereptúrák ideális autója".

A családi terepjáró marketingvíziója leegyszerűsítve a következő:
Az autóban ül a család, elől a felnőttek, alapból egy férfi és egy nő, (ha megszavazzák, két férfi vagy két nő), hátul a gyerekek. A pasi, (régiesen apa, férj) vezet, 8,7/7,5 mp alatt (TDI/TSI) felgyorsul 100-ra, irány a tereptúra. Útközben időnként 204/214 km/óra (TDI/TSI) sebességgel robog. A párja, a csajszi (régiesesen anya, feleség) előzőleg a sok kis tárolórekeszt, dobozt telepakolja mindennel, ami kell majd a tereptúrán. Hátul a gyerekek ISOFIX ülésben ülnek, a multimédia-rendszeren játszanak a pléjsztésönnel, vagy nézik a 7"-os TFT-képernyőn a DVD-t, vagy hallgatják az ájpodot, kihangosítva az autó hangrendszerére. Amikor a felnőttek megelégelik a lövöldözést és a fékcsikorgást, a gyerekeket átkapcsolják az infra-fejhallgatóra.

Eddig a vízió.
A valóságban pár óra alatt aszfalton megérkeznek a szabadidőbe, az elöl 17,6, hátul közel 23 fokos terepszög ellenére az első vízmosásban vagy keréknyomban elakadnak az aszfaltgumikkal (tereptúra!), még a Haldex-kuplung sem segít. Amíg a paraszt megérkezik a traktorral, a pasi nézegeti a kőfelverődéseket az új autón, közben a nagyméretű ajtózsebekből elővett sört issza, visszafelé úgyis a csajszi vezet. A gyerekek ezalatt játszanak a pléjsztésönnel, vagy nézik a 7"-os TFT-képernyőn a DVD-t, vagy hallgatják az ájpodot, kihangosítva az autó hangrendszerére. Kényelmesen, mint otthon. Nem szállhatnak ki, mert összesározzák "a földutakat idéző" barna-fekete kárpitot.

Aki a szomszédja bosszantására vesz freetracket, annak elég az elsőkerék-hajtású változat a 140 lóerős dízellel, az összkerékhajtású változatot 200 lóerős, kétliteres benzines TSI motorral vagy 170 lóerős TDI dízellel szállítják. Van benne néhány hárombetűs is: ABS, DSR, TCS, ESP, EBA, TSP, DPF, TSI, FSI.