Tragédia a Dakaron: holtan találták a francia motorost, Pascal Terry-t

Ismét egy értelmetlen halál. Lehet, hogy Havasnak igaza van?

Pascal Terry (192)

A verseny szervezői ma bejelentették, hogy holtan találták meg a vasárnap eltűnt Pascal Terry-t (192). A 49 éves francia motorosnak még a második szakaszon nyoma veszett Santa Rosa és Puerto Madryn között, halálának oka egyelőre ismeretlen.

A Yamahával versenyző Terry vasárnap, 197 km megtétele után értesítette a szervezőket arról, hogy kifogyott az üzemanyaga, de az egyik versenyzőtársától kapott valamennyit. A szervezők később két alkalommal is megpróbáltak műholdas telefonon kapcsolatba lépni vele, de sikertelenül.

A kommunikációs rendszerben valamilyen hiba lehetett, a párizsi központ ugyanis már 4-én, vasárnap este értesítést kapott arról, hogy működésbe lépett a motoros vészjelző rakétája, a helyi szervezők azonban csak 5-én, hétfőn reggel szereztek tudomást a segélyhívásról. Ekkor egy autót küldtek a feltételezett helyszínre és az argentin polgári védelem is a bajba jutott motoros felkutatására indult. Mivel a keresés eredménytelenül zárult, a csendőrség is bekapcsolódott az akcióba, végül helyi idő szerint hajnali két óra után megtalálták a szerencsétlenül járt motorost.

"Nagyon nehezen megközelíthető, növényzettel sűrűn benőtt helyen feküdt, a motorja mintegy tizenöt méterre volt tőle. A sisakját levette és behúzódott az árnyékba, ahol valameddig nyilván ellátta magát, mivel vizet és élelmet is találtak mellette" - közölte az egyik szervező.

A Telam argentín hírügynökség értesülése szerint a motoros halálát szívinfarktus okozta, de kórházi jelentésben tüdővizenyő is szerepel. Az ödémát "olyan táplálék fogyasztása váltotta ki, amely a szív és a légzőrendszer leállását idézte elő".

A Dakar eddigi áldozatai:

1979: a viadal első áldozata egy motoros, a francia Patrick Dodin volt, aki lecsúszott az útról Agadés (Niger) közelében.
1981: egy olasz újságíró és a FIAT-csapat három szerelője életét vesztette Algériában.
1982: egy kamion elütötte Maliban Ursula Zentsch francia újságírót. Bert Oosterhuis holland motoros baleset következtében életét vesztette. Maliban egy gépkocsi elütött egy kisfiút, aki az utcán játszott.
1983: egy autó elütötte Jean-Noël Pineau francia motorost.
1984: egy Range Rover terepjáró Burkina Faso-ban elgázolt egy asszonyt és a gyermekét.
1985: egy autó Nigerben elütött egy nőt, Mauritániában helikopterbalesetben meghalt egy utas.
1986: Kaneko Jaszuo japán motoros Franciaországban járt szerencsétlenül. Maliban lezuhant egy helikopter, amelyen Thierry Sabine, a Dakar megálmodója mellett még négyen utaztak. Giampaolo Marinoni olasz motoros 48 órával a verseny befejezése után belehalt a zárószakaszon elszenvedett sérüléseibe.
1987: Louis-Henri Mouren, a viadal egyik orvosát elgázolta egy szervizautó a mauritániai Kiffa közelében.
1988: egy DAF kamion tragédiája során a navigátor, Kees van Loevezijn életét vesztette s az ütközést nem élete túl a másodpilóta, a francia Patrick Canado sem. Honfitársa, a motorkerékpáros Jean-Claude Huger is itt lelte halálát. Maliban egy kislányt, Mauritániában pedig egy anyát a gyermekével ütöttek el.
1990: Kal Salmiden finn újságíró meghalt egy balesetben.
1991: Maliban gerillák lelőtték a Citroen szervizkamionjának vezetőjét Charles Cabanne-t. Egy szervizkamion felborult és ketten meghaltak.
1992: a francia Gilles Lalay motoros, az 1989-es győztes összeütközött a viadal egyik mentőautójával és életét vesztette.
1994: egy bukás után meghalt az 59 éves belga motoros, Michel Sansen. Szenegálban egy szervizautó elgázolt egy kisfiút.
1996: Laurent Gueguen francia kamionos aknára futott. A 24 éves spanyol Tomás Urpí felborult az autójával. Guineában elgázoltak egy kislányt.
1997: Jean-Pierre Leduc (KTM) francia motoros egy bukás következtében vesztette életét.
1998: Maliban egy versenyautó és egy taxi összeütközött - négyen haltak meg.
2001: Franciaországban, Montauban közelében egy helyi autós vesztette életét, miután karambolozott az egyik versenyautóval. Daniel Vergnes autóversenyző Mauritániában közlekedési baleset áldozata lett.
2003: Bruno Cauvy francia navigátor autója felborult Líbiában, Daniel Nebot pilóta sértetlenül megúszta a balesetet.
2005: a spanyol José Manuel Pérez a mauritániai Zuirát és Tísit közötti, hetedik szakaszon bukott, és belehalt hastáji sérüléseibe. Fabrizio Meoni, aki 2001-ben és 2002-ben is megnyerte a viadalt, Mauritániában az Atar és Kiffa közötti szakaszon bukott, és megállt a szíve.
2006: az ausztrál Andy Caldecott Nuaksot és Kiffa között vesztette életét. Január 13-án egy autó halálra gázolt egy gyereket, egy nappal később pedig egy kamion egy másikat.
2007: Marokkóban Er Rasidia és Uarzazate között életét vesztette a dél-afrikai Elmer Symons. Az utolsó előtti szakaszon a francia Éric Aubijoux meghalt szívrohamban.
2009: Pascal Terry, a Dakar Rally történetének 51. halálos áldozata a Santa Rosa és Puerto Madryn közötti szakaszon eltűnt, holttestét csak három nappal később találták meg.

Kórházban egy brit páros

Jelenleg is az intenzív osztályon fekszik az a két brit versenyző, akik még szombaton, a 2009-es Dakar első szakaszán szenvedtek balesetet. Paul Green és Matthew Harrison autója Trenque Lauquen városában borult fel és többször is megpördült. Harrisont azóta mesterséges kómában tartják, Green lélegeztetőgépre van kapcsolva. "Green mellkasát és gerincét érte ütés - adott tájékoztatást az autóversenyző állapotáról Juan Jose San Emerito, a Santa Rosa-i kórház intenzív osztályának vezetője. - Jelenleg azon vagyunk, hogy levehessük a gépekről. Állapota nagyon súlyos, de van okunk bizakodni. Az ilyen típusú sérüléseknél még néhány napot várnunk kell, hogy véglegeset tudjunk mondani, mert előfordulhatnak komplikációk."