Dacia Sandero Stepway - ez lesz a mi igazi autónk?

28 beszólás

Júliustól már megrendelhető, szeptemberben érkezik a románok legújabb crossovere.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A napokban két helyszínen - a barcelonai Motor Show-n és a párizsi L'Atelier Renault bemutatóteremben, a Champs Elysées-n - is bemutatták a Dacia vadonatúj crossoverét. Az európai változat ugyan Dacia logoval készül, de a kismértékben megváltoztatott, puritánabb, gyalogosbarát első lökhárítón kívül szinte teljesen azonos a dél-amerikai Mercosur-piacon Renault Sandero Stepway néven forgalmazott eredeti modellel. A novemberi premier óta Braziliában és Argentínában már elkelt 2 700 darab.

Az atlétikus külsejű Stepway elsősorban a szemnek csemege: terepes külseje ellenére nem készül összkerékhajtással. Jól mutatnak viszont az alumíniumszínű csicsa díszlécek, a 16"-os könnyűfém keréktárcsák, a ködlámpák a színre fújt lökhárítókban, az imitált alvázvédő betétek és a sötétszürke sárvédő ívek, a tetősínről már nem is beszélve. Az alapmodell szabad magasságát ugyan két centivel megnövelték, de ez csupán arra elég, hogy már csak a magasabb járdaszegélyeken vagy a nagyobb vakondtúrásokon akadjunk fönt vele. Megerősített futóműve viszont vitathatatlanul alkalmassá teszi arra, hogy a kátyúkkal kombinált hazai utakon biztonságosan autózzunk vele. Nyáron.

A Stepway szériafelszereltsége a ferdehátú Sandero Ambiance verziójának felel meg, van benne központi zár, szervokormány, ABS, EBD elektronikus fékerőelosztó, EBA vészfék-asszisztens és két első légzsák. A csomagtere alapból 320 literes, de a hátsó ülések ledöntésével valamivel több, mint 1,2 köbméteresre növelhető.

A Stepway a Dacia Mioveni-i gyárában készül, a gyártás során felhasznált műanyagok öt százaléka újrahasznosított anyag, és életciklusa végén az autó szerkezeti elemei 95 százalékban újrahasznosíthatók.

Az európai értékesítés nyitányát szeptemberre ígérik. Kétféle motorral, egy 1.6-os, 90 lóerős benzinessel és egy 70 lóerős 1.5 literes dCi dízellel kerül a kereskedőkhöz. A benzinmotoros változat átlagos üzemanyag-fogyasztása 7,6 liter 100 kilométerenként, míg a dízelé 5,3 liter, 140 g/km-es CO2 emisszióval. Az autó áráról még tapintatosan nem tett említést a Renault.