Cougar MRAP - 4x4 vagy 6x6? Ez itt a kérdés!

1 beszólás

Speciális járművekkel védik a magyar tűzszerészeket Afganisztánban a csapdát állító, lesből támadó gaz ellenségtől. Dehát mit keresnek ott a magyar tűzszerészek? Hogy mit? Hát aknát!

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A HM az afganisztáni Pol-e Khomriban működtetett tartományi Újjáépítési Csoportban (PRT) szolgáló katonák védelmének fokozása érdekében speciális tűzszerész-járműveket vásárol az amerikaiaktól. A minisztérium közlése szerint "a 2008 nyarán történt tűzszerész-balesetek körülményeinek kivizsgálását követően döntöttek a járművek beszerzése mellett".

A csúcstechnológiát képviselő Mine Resistant Ambush Protected, vagy röviden MRAP-járművet a speciális körülményekre, a katonákat veszélyeztető IED-ek, a házilagosan barkácsolt és az út mentén elrejtett robbanószerkezetek elleni védelemre fejlesztette ki a Force Protection Inc. A 15 tonnás jármű alváza "V" alakúra van kiképezve, mint a hajók alja, hogy az aknarobbanáskor keletkező energiát és légnyomást oldalra vezesse el. A három "magyar" Pumát mechanikus géppuskaállvánnyal és a lövész túlélési esélyeit minden oldalról növelő védőpajzzsal szerelték fel, a jármű fegyverállványán elhelyezhető a Honvédségnél rendszeresített 12,7 mm-es géppuska is.

A gyártó, a Force Protection Inc. bombabiztos kerekes járművek tervezésével, fejlesztésével foglalkozik. A 330 lóerős Caterpillar dízelmotorral hajtott, légkondícionált járműveket az amerikai hadsereg és szövetségesei jelenleg is használják a harci övezetekben, egyebek között Irakban és Afganisztánban. "Rendkívül örülünk, hogy a magyaroknak is szállíthatunk Cougar-t" - nyilatkozta Michael Moody vezérigazgató, aki az ügylet kapcsán kifejtette: a Cougar MRAP világhíres arról, hogy magas fokú túlélést biztosít a benne utazó katonáknak. Michael egyébként okkal örült, a három harcjárműért 1,3 millió dollárt, kb. 260 millió forintot fizetünk.

A már korábban vásárolt, az IED-eket (Improvised Explosive Device) felderítő robotokhoz még az amerikaiak adták a páncélozott Humvee-kat, ezek mellett szolgál majd júniustól a három aknaálló Cougar. Arról, hogy a "hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljáráson" a 4x4-es Puma hatszemélyes vagy a 6x6-os tízszemélyes változatát vásárolta-e meg a HM, nem szól a fáma. Lehet tippelni!