Meglestük: így készül a Volga Siber!

4 beszólás

Az első Szibéria 2008-ban a Dallas TV-sorozat főcímzenéjére gördült le a szalagról.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A gyárnak otthont adó Volga-parti város korábban az orosz író, Maxim Gorkij nevét viselte, innen a Gorkij Autógyár (GAZ) elnevezés. A város neve néhány éve újra Nyizsnyij Novgorod lett, de a gyár neve GAZ maradt. Hírnevét a terepjárókkal alapozta meg, de itt készültek a Volga személyautók is. A márkanév az M21-es modellel 1956-ban, a GAZ-M20-as Pobeda utódaként jelent meg. Az ezt követő, 1968-ban bemutatott szovjet státuszszimbólumot, az M24-est 15 éven át szinte jelentősebb változtatás nélkül gyártották. A Gorkovszkij Avtozavod vezetése 2005-ben mégis úgy döntött, hogy leállítja a személyautógyártást, viszont erősít a haszonjárművek piacán és mivel az orosz piacon a GAZel, Szobol, Valdaj és Szadko márkák igen keresettek voltak, a cég a továbbiakban ezekre koncentrált. Jelenleg a GAZ-csoporthoz tartozik az URAL teherautómárka is.

2008. július 25-e nagy nap volt a gyár életében, ekkor gördült le a részben robotizált gyártósorról az első Volga Siber. Az új, Chrysler Sebring alapokra épült szedánt maga Vlagyimir Putyin orosz elnök vitte el egy tesztkörre a gyár udvarán, majd miután kiszállt, igencsak dícsérte az autót, szerinte a Siber új fejezetet nyitott az orosz autógyártás történetében.

A 2005-ös Sebring lámpáit és hűtőmaszkját a brit UltraMotive cég tervezte át, a gyártósort a kanadai Magna építette. Tervezéskor enyhén megemelték a Sebring hasmagasságát és áthangolták a kerékfelfüggesztést, hogy a Siber megfeleljen az orosz utak sajátosságainak. Hogy például nincsenek. Természetesen a fűtőrendszert is a szélsőséges orosz télhez hangolták.

A Siber jelenleg 143 lóerős, 2.4 literes Chrysler DOHC motorral, háromféle felszereltséggel készül. Az MT Comfort mintegy 3,3 millió forintnak megfelelő rubelbe kerül, ennél valamivel drágább az automataváltós AT Comfort, de a szintén automata csúcsmodell, az AT Lux ára sem éri el a négymilliót. Oroszországban, forintban.