Dakar 2012 - elrajtolt a mezőny

Szalayék a 22., Sebestyén Sándor és Bognár József a 133. helyen zárták az első szakaszt.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Az idén is elmaradt a nagy visszatérés Afrikába... A világ változatlanul leghosszabb és legkeményebb tereprally versenyén január 1-én 443 jármű rajtolt el Mar del Plata legszebb teréről, hogy Argentinán, Chilén és Perun át, mintegy 8300 kilométer megtétele után 14 nap múlva megérkezzen a limai célba. A mezőnyt összesen ötven ország versenyzői alkotják. A részvevők között ott van a múlt évi győztes, a katari Nasser Al-Attiyah Saleh, a 2011-es ezüstérmes Giniel de Villiers és az a francia Stéphane Peterhansel is, aki eddig hatszor motorral, háromszor pedig autóval nyert. A motorosoknál szokás szerint nyeregbe szállt a két legesélyesebb klasszis: a spanyol Marc Coma, valamint a francia Cyril Despres.

Nincs ott viszont az indulók közt a kétszeres rallyvilágbajnok, 2010-es győztes Carlos Sainz. S hiába keressük majd a Volkswageneket is, mivel a gyár kiszállt a "sivatagi showból", ami legalább akkora csapás a szervezőknek és a nézőknek, mint amekkora annak idején a Mitsubishi visszavonulása volt. Tavaly az első három helyezett Volkswagent hajtott...

A "jelképes" rajtceremónia szombaton, helyi idő szerint délután három órakor kezdődött, a tengerparttól néhány méterre, a Plaza Colón-on felállított dobogón 178 motorkerékpár, 30 quad, 161 autó és 74 kamion haladt át. A számok a nevezési listához képest némileg változtak, ugyanis 7 quadot nem vettek át a technikai ellenőrzésen, mivel sok tekintetben eltértek a szabályos szériamodellektől. A döntés több kiemelt versenyzőt is érintett, így az ötszörös Dakar-győztes Josef Machacek, a 2011-ben harmadik helyezett Lukasz Laskawiec és a 2011-ben negyedik Christophe Declerck ugyan elrajtolhatott a többiek között, de teljesítményüket nem értékelik az abszolútban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az argentin Patronelli testvéreknek és a többi dél-amerikai quadosnak ezúttal könnyebb dolga lesz...

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős 395 lóerős, érces hangú Opel Antara-ja hatalmas sikert aratott, nemcsak azért, mert szép piros-fehér-zöld, hanem mert hangos és Dél-Amerikában ez mindennél többet számít! - Az emberek egyszerűen megőrülnek az erős autókért. Elképesztő volt az egész. Kilométereken keresztül végig állt a tömeg a kordonok mentén. Visszatért az a régi érzés, amit már el is felejtettem és amit 2009-ben éreztem, amikor legutóbb itt jártunk. Az emberek imádják errefelé az autósportot, s ezt minden lehetséges módon ki is mutatják. Elképesztő, mekkora szeretet árad felénk - mondta a rajtceremónia után Szalay Balázs, akinek ez a tizenegyedik Dakar-ja.

Este az Opel Dakar Team közös vacsorával búcsúztatta az óévet, majd testületileg levonult az Atlanti óceán partjára és ott koccintott éjfélkor. A kis magyar csapat kiegészülve a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc alkotta versenykamionos trióval valamint a szervizkamion legénységével a strandon elénekelte a magyar Himnuszt, majd pihenni tért.

Balázsék gond nélkül vették az első akadályt, és a 22. helyen zárták a Dakar-rally első, mindössze 56 kilométeres szakaszát, persze kiegészítve a több mint 760 kilométer hosszú összekötő szakasszal. Igaz, a pilóta reggel, ébredés után még a 20. helyet tűzte ki célul, de végül azért nem volt elégedetlen, sőt... Főleg látva, hogy a nagymenők nem úszták meg technikai gondok nélkül pl. Alfie Cox Volvo-ja a célba érkezés után gyakorlatilag leégett az út szélén, Nasser Al-Attiyah autóját pedig Robby Gordon vontatta 600 kilométeren át, mert a Hummer motorjában elment az olajnyomás. Az Opel Antara szerencsére tökéletesen viselte a 39 fokos hőséget és a fogós, vendégmarasztaló homokot egyaránt.

Ami a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc triót illeti, a kamioncsapat is sikerrel vette az első akadályt - a szelektíven a 32. helyen értek célba a MAN versenykamionnal. A másik magyar autós páros, Sebestyén Sándor és Bognár József élete első Dakar-szelektívjén a 133. helyen végzett a Toyota Land Cruiser-rel.

Sajnos már az első napon történt egy haláleset is: a 175-ös rajtszámú motorosnak, Jorge Andrés Martínez Boeronak a Mar del Plata – Santa Rosa közötti szelektív szakasz 55. kilométerénél megállt a szíve és felbukott. Az orvosok helikopterrel öt percen belül a helyszínre érkeztek, de már nem tudtak segíteni rajta. A 38 éves argentin versenyző másodszor indult a Dakar-on, 2011-ben a hatodik napon kellett feladnia a küzdelmet.

[forrás: dakar.com, dakar.hu]