DSG/S Tronic vlt

Fotk

Audi Q5 Audi Q5

Audi Q5

Audi Q5

Audi Q5

Audi Q5

Audi Q5

Audi Q5 2009 - j, dupla kuplungos, htsebessges DSG/S Tronic vltval!

2008. mrcius 17.

Kevs aut megjelenst elzte meg annyi tanulmnymodell, annyi kmfot s akkora vrakozs, mint a "kis" Audi-SUV idei bemutatjt.

A hrvers mr a Q5 nvvlasztssal elkezddtt. A Nissan illetve az Infiniti korbban kifogsolta a Q7 nevet is, lltlag azrt nem hozta Eurpba a Q sorozat modelljeit, mert az Audi Amerikban sem volt hajland lemondani a bvs Q-rl. Ebben a trtnetben lehet nmi igazsg, mert tavaly Los Angelesben az Audi tanulmnyt Cross Cabriolet quattro-knt mutattk be...

A Q5-st mr tbbszr beharangoztk, ennek ellenre a premier dtuma mig krdses. Elszr a mrciusi genfi Autszalonra igrtk, de ott a Q7-es V12 TDI vltozatt mutattk be helyette. A bemutat idpontjt ksr spekulcikat az a tny tpllja, hogy a Porsche a kzeljvben 31-rl tbb, mint 50 szzalkosra nveli tulajdonosi arnyt a Volkswagen AG-ben s gy vrhat, hogy ezentl a kzs fejlesztsek nagyobb hangslyt kapnak. Teljesen logikusnak ltszik, hogy a jvben kzs platformon fejlessze tovbb sajt kzepesmret prmium SUV-jt a Volkswagen s a tbbsgi tulajdonos Porsche.

A legjabb kiszivrogtats szerint a jv hnapban a pekingi Nemzetkzi Motor Show-n leplezik le a Q7-es kistestvrt. A legnagyobb szenzcinak az grkezik, hogy az Audi MLP platformjn, azaz az A4/A5 modellek padllemezre ptett autban a hosszban beptett motorhoz mr a msodik genercis, dupla kuplungos, htsebessges DSG/S Tronic vlt csatlakozik. Az j szerkezet akr 550 Nm maximlis nyomatkot s percenknt 9000 fordulatot is elvisel.

Ameriknak a tervek szerint hromfle motorral gyrtjk, egy 200 lers, 2.0 literes, ngyhengeres turbofeltltses s egy 3.2 literes V6-os 260 lers benzinmotorral, valamint a legjabb fejleszts 233 lers, 3.0 literes, V6-os "Bluetec" turbodzellel. Az eurpai motorvaricikrl csak felttelezsek vannak, az alapverziba 160 lers benzines s 143 lers, 2.0 literes dzelt vrnak, de lesz kzvetlen-befecskendezses 3.0 literes, 333 lers kompresszoros benzines s 250 lers dzel V6-os vltozat is. A kisebbik dzel hatfokozat manulis-, mg a kt msik az j DSG vltt kapja.

A sorozatgyrtsra ksz autrl kszlt elzetes fotk tansga szerint a Q5 sokat rklt a Q7 vonalaibl, de a tetve inkbb coup-szer, ami mg sportosabb teszi a "sportcl szabadidautt". Az Audinl nem is titkoljk, hogy a fiatalabb genercira is odafigyeltek a tervezsnl... Az els fnyszrk s a homlokfal az Audi Cross Cabriolet quattro tanulmnynak ksznnek vissza.

Az alapbl sszkerkhajts Q5-snek komoly eslye van arra, hogy taln nem is a tl tvoli jvben a Porsche kzepesmret SUV-jban reinkarnldjon.

- Audi Cross Cabriolet quattro - sztriptz Los Angelesben
- Embargo utn, premier eltt az j Audi A4
- Audi Q7 4.2 TDI - 216 eur egy dzel lrt