Dacia H79 SUV - meglestük a legújabb román telekjárót!

5 beszólás

A Dacia idén ünnepelte a márka újjászületésének 10. évfordulóját. Nos, ha tűzijáték nem is volt, a nagy durranás nem maradt el.

Dacia H79 SUV

A Renault 1999. július 2-án vásárolta meg a Dacia 51%-át, majd miután öt év alatt 489 millió eurot invesztált a gyártásba, csaknem 100 százalékos tulajdonosa lett. Mivel a születésnapi tortából nem jutott minden Dacia-hívőnek, nekik kiszivárogtatták a legújabb SUV első fotóit. Az amatőr felvételek először a www.daciaclub.ro fórumon tűntek fel.

A H79 alapja a 2006-os genfi Szalonon bemutatott Steppe tanulmányautó. A motorválaszték elsőre nem túl bíztató - kezdetben csak 85 vagy 115 lóerős motorral szállítják. Hajtásláncára viszont - köszönhetően a Renault-Nissan szövetségnek - valószínűleg nem lesz panasz: az összkerekes változatba a Nissan X-Trail ALL MODE 4x4 rendszerét építik be.

A hírek szerint az autó "titkos" tesztelése már elkezdődött Árgyas megyében, a Pitesti gyár közelében. A hét hónappal ezelőtt megkezdett fejlesztés jelenleg H79 néven fut, az autónak még nincs hivatalos neve, de nem kizárt, hogy ez lesz a Steppe. A román Business Standard értesülése szerint a gyártás 2010 első hónapjaiban indul, a publikum idén ősszel, a frankfurti Szalonon veheti először alaposabban szemügyre. 12 000 eurora saccolt bevezető árával a legolcsóbb lehet a crossover-piacon, komoly fejfájást okozva ezzel a konkurens márkáknak, de még a Nissan-nak is.

Tavasszal Genfben a Dacia már bemutatott egy szabadidő-modellt, amely szintén a Renault román tervezőközpontjában készült. A Duster Concept azonban megmarad tanulmánynak, csupán azt bizonyítva, milyen remek az összhang a francia és a dák dizájnerek között és a gyár nemcsak sedan-t és kis árúszállítókat tud gyártani, hanem ha akar, összedob egy SUV-ot is...