Kezdődik a Buenos Aires-Rally - Viva el Dakar!

Buenos Airesben ma rajtol a - mi is? A Dakar vagy a Buenos Aires Rally?

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

A "Dakar"-t annak idején megálmodó és több, mint harminc évvel ezelőtt először útjára bocsátó francia milliomos, Thierry Sabine forog a sírjában: 2009-ben egy földrésszel odébb költözött a mezőny. Az idei versenyhez stílusos szlogent találtak ki a szervezők: "Same adventure, new places" azaz "Ugyanaz a kaland, új helyek"-en. Így aztán az idén hegyen-völgyön és sivatagon át, két hétig Dél-Amerikában dübörög 217 motor, 25 quad, 177 autó és 81 kamion - a "Dakar".

Mint eddig szinte minden futam, minden bizonnyal az idei verseny is tartogat majd jónéhány "leg"-et. A mezőny legszórakozottabb (vagy a legpechesebb?) versenyzője címet máris kiérdemelte egy kínai motoros, aki olyan izgatottan utazott el élete legelső Dakar-jára, hogy otthon felejtette az overállját és a versenyzői licenszét. Szombat reggelig, azaz a rajtig kapott haladékot, hogy bemutassa a szükséges papírokat és a pálmafás bermudára ráhúzza a motoros-szerelést. Ha bejön neki, érdemes lesz továbbra is odafigyelni rá, ő Li Zhiheng, KTM-el és 149-es rajtszámmal.

Ami az odafigyelést illeti, azok, akik az interneten szeretnék átélni, de legalább egy kicsit megízlelni a verseny hangulatát, a napi video összefoglalók mellett az ún. Iritrack segítségével idén is óráról órára nyomon követhetik a versenyzők aktuális pozícióját a rajtszámuk, illetve a nevük alapján. Érdemes kpróbálni, kicsit olyan ez, mint a Dakar első mottója: "Kihívás a résztvevőknek, álom azoknak, akik otthon maradnak."

Az első napon a Buenos Aires - Santa Rosa de la Pampa közötti 733 km-es távolsággal kell megküzdenie a mezőnynek. A verseny során ez lesz a leggyorsabb etap - egy 371 km-es szelektív szakasszal. A szervezők az elején tudatosan kímélik a versenyzőket, inkább egy "gyors bemelegítés" a cél, mint a komolyabb küzdelem a technikásabb, nagyobb koncentrációt igénylő terepen.

Lassan a mieink is elfelejthetik a három órás időeltolódás okozta bágyadtságot: Magyarok! Vamos a la Pampa!