Dakar 2009 - ismét szerencsétlenül járt egy motoros

Az Atacama sivatagban, ahol egyébként 40-50 évente esik csak eső, kedden zuhogott. Akkora köd volt, hogy a homokdűnék tetejét sem lehetett látni.

A video lejátszásához Flash Player szükséges!

Kedden, a 2009-es dél-amerikai Dakar Rally legnehezebbnek kikiáltott - csak szelektívből álló - szakaszán a versenyzőknek egy hurkot kellett teljesíteniük, ahol a cél is Copiapo volt, ahonnan elindultak.

A bajok már reggel elkezdődtek, amikor Copiapo-ban az átláthatatlan köd miatt sem a szervezői, sem a mentőhelikopterek nem tudtak felszállni, így biztonsági okok miatt eltolták a rajt időpontját. Miután helyi idő szerint végül két és fél órás késéssel 9:45-kor elrajtolt az első motoros, azt is kihirdették, hogy a hurok csúcsát törölték, a szakaszt megrövidítették 200 km-rel. Így végül csak 476 km lett a szelektív hossza. A kamionoké még ennyi sem, csak 423 km, mivel várhatóan éjfélig lapátoltak volna a dűnéken, ahol annyira száraz volt a homok, hogy a járművek egyszerűen kerékagyig süllyedtek volna benne. Ezt viszont a szervezők igyekeztek elkerülni, tekintettel a szerdára tervezett maratoni szakaszra.

Ezen a szelektíven a motorosoknál és az autósok mezőnyében is sokáig egy-egy argentín versenyző állt az élen. Hiába, ők ismerik a legjobban ezt a földrészt, (szinte) hazai pályán mozogtak, ez az eredményükön is meglátszott. A mezőny nagyobb része viszont csak akadozva tudott közlekedni a mély homokban, ráadásul az ún. katedráldűnéken nehéz volt az átjutás, mert az éles gerincen átbillenve könnyen fennakadtak a járművek. Végül a BMW-vel versenyző argentín Orlando Terranova is felborult a 180. kilométernél. A pilóta és a navigátora sértetlenül megúszta a balesetet, ám a versenyt nem tudták folytatni.

A 198-as rajtszámmal versenyző spanyol motoros, Cristobal Guerrero (KTM) a szelektív szakasz 160. kilométerénél esett egy hatalmasat. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, jelenleg kómában fekszik.

Az eredeti ütemezés szerint ma tért volna vissza a mezőny 4700 m magasságban az Andok-hegységen át Chiléből Argentínába. Ezt a szakaszt törölték a verseny szervezői, ismét az időjárásra hivatkozva, s megintcsak a sűrű köd miatt. A versenyzők a szervizesekkel együtt az összekötő úton örömautóznak a chilei Copiapo-ból az argentín Fiambala-ig.

Csütörtökön a Fiambala és La Rioja közötti 253 kilométeres szelektívvel folytatódik újra a küzdelem.

[forrás: dakar.hu]